-----------------------------------
Jimmy2016
25 Feb 2016 13:55


-----------------------------------
Iata, ca pot sa impartasesc cu voi primele impresii.
Aseara am facut prima observatie, mai mult ca un test, de care am ramas foarte placut surprins.
Am mai achizitionat saptamana asta un binoclu (o sa pun poze), si poate ca o sa surprinda pe unii alegerea dar, am luat un Omegon 10x25 Roof, micut, compact, pe care sa pot sa il iau oriunde cu mine in buzunar.
Nu mi-a venit sa cred cate am putut vedea cu un binoclu atat de mic.. :) 
Am iesit in jurul orei 23 in curte, si m-am orientat. Primul lucru care mi-a sarit in ochi a fost Centura lui Orion, dar am ales sa o ocolesc, si sa caut Ursa Mare, si de acolo sa incep "turul de onoare".
Asa ca m-am intors mai in dreapta, si am localizat-o. Am trasat linia de la Merak si Dubhe, si am localizat Polaris, pe care am privit-o cu binoclul. De la Polaris, am coborat putin si m-am plimbat cu privirea prin Casiopeea, iar, mai in stanga imi facea cu ochiul Aldebaran. Am coborat si am observat Hyadele, dupa care am localizat cu ochiul liber o pata in dreapta Taurului, iar locul imi aducea aminte de localizarea Pleiadelor. Am pus binoclul la ochi si le-am vazut in toata splendoarea lor, ca niste diamante mici. Bineinteles, ca nu am mai putut de emotie, si m-am "zgait" la ele vreo 5 minute, dupa care am continuat plimbarea prin Orion.
Acuma, Centura lui Orion o recunoscusem din prima. Alnitak, Alnilam si Mintaka mi-au incaput toate in vizorul binoclului, dupa care am zis sa cobor, poate-poate oi vedea ceva din Nebuloasa. Nu am vazut mare lucru, dar, macar am localizat-o. Se vedea foarte slab. Poate, cu 10x50 o sa reusesc sa vad mai mult. Stelele erau luminoase, dar nebuloasa din jurul lor era foarte vag vizibila. Oricum, sunt fericit ca am putut vedea si atat. Dupa care am incheiat incursiunea in Orion cu Betlegeuse.
Putin mai la stanga am localizat Canis Major, cainele fidel al lui Orion, si i-am observat steaua Sirius,
si am incheiat observatia cu Luna si Jupiter, care au fost una langa cealalta. Jupiter l-am vazut prin binoclu putin mai mare decat o stea gen Sirius, deci nu am avut un foarte mare spectacol vizual, dar, sunt fericit ca l-am putut vedea pe cer. Ceea ce am realizat (ca si incepator) e diferenta intre stea si planeta la nivel de luminozitate, in sensul ca am putut sa imi dau seama ca, desi era mic Jupiter, era o planeta luminata, si nu o stea care emana lumina. Poate vi se par banalitati, dar pentru mine sunt chestii noi, si ma bucur de experiente de genul.
Si, bineinteles, Luna mi-a oferit un spectacol deosebit. Am ramas incantat de cat de multe detalii se pot vedea chiar si cu un binoclu mic. Nu am stat sa identific cratere, si alte forme de relief, dar cu siguranta o sa revin asupra ei. Deocamdata, m-am bucurat de priveliste, si atat...
In concluzie, aseara am avut parte de o prima observatie DEOSEBITA, chiar daca unora vi se pare banala, ca nu am vazut galaxii si roiuri, si alte tinte deep-sky, pentru mine a fost WOW!!! O prima experienta care o sa imi ramana multa vreme in minte. Si o alta concluzie la care am ajuns, e ca nu ai nevoie de "un tun de observatii" ca sa fii fericit. Chiar si un mic binoclu, si un Cer deschis pot face minuni. Asa ca, iesiti, si bucurati-va de Cer..    :)