-----------------------------------
dragos.n
26 Feb 2016 02:19


-----------------------------------
Eu am testat un reductor de 0,5 din ala ieftin, pe mak de 150mm (de fapt doua, unul pe 2'' si unul pe 1,25). Nu e bine, nici macar vizual. Introduc ceva aberatii, si castigul de camp este relativ mic. Am incercat si cu reductor de SC Celestron, de 0,63. Nici asa nu e grozav. Din ce stiu, doar firma Intes Micro face reductoare dedicate pentru Maksutov, dar nu am idee cum se comporta pe un mak chinezesc.

Asa ca, daca vrei sa faci foto planetar, un Mak e bun. Pentru DSO insa, nu stiu. 

Evident ca poti sa incerci si cu un reductor de la Intes, dar asa cum au spus si antevorbitorii, limitarile date de constructia interna vor da un camp doar putin mai mare. Castig mai mare vei avea  probabil la viteza  fotografiei. Si la usurinta cu care se va face ghidajul, avand in vedere ca 1800mm focala necesita un ghidaj foarte precis.

Unde anume e bine sa montezi un astfel de reductor pe un mak? Sincer nu stiu. In mod normal, reductoarele au o anume distanta la care trebuie montate fata de cipul foto, distanta care e specificata de constructor. In fapt, oricine se uita cu atentie pe piata, vede ca reductoarele de focala sunt accesorii foarte pretentioase, facute cu dedicatie pentru diverse tipuri de instrumente, si chiar pentru diferite focale la acelasi tip de aparat.