-----------------------------------
StarChild
04 Mar 2016 12:17


-----------------------------------
sa fiu si putin on-topic...

am un instrument cu F5 (o luneta de 120 F5)...am oculare 3 oculare Takahashi LE (sunt design Erfle) cu camp 52grd, si am 2 oculare Ethos (design...ce o fi, nu stiu) cu camp de 100grd.

Privind cu Ethos-urile la raport F5 am camp-ul corectat pana la margine, stelele sunt punctiforme pana la margine, e o incantare.

Privind cu Tak-urile, am campul corectat pana la margine, nu vad vreo diferenta intre Tak si Ethos la claritate a imaginii... in schimb, exista o diferenta ENORMA de camp, si asta e vizibila.

Cand ma uit la Luna si planete (da stiu 120F5 nu e un performer la planete si Luna, dar asta folosesc), atunci privesc cu Tak-urile...sunt ceea ce trebuie, campul e mai mic, dar e suficient, corectia e f buna pana la margine, contrast OK, sharp (la fel de sharp ca la Ethos)....

Cand ma uit dupa DSO, folosesc Ethos-urile, imagine f buna, camp cat cuprinde...

In una din rarele ocazii cand am privit prin telescopul de 300F5.4, Ethos-ul de 13mm mi-a dat o imagine sharp, contrast beton, stele ca acele la M13, e o imagine care n-o s-o uit prea curand. 
La fel prin Dobson 400 F4.4 a lui @racostru sau @dcristi (intalnirea de la Lisa din 2014).

Daca exista finante si buget, mergi pe Naglere sau mai sus, si nu o sa-ti para rau.

Nu exista oculare bune si la DSO si la planete si la Luna...cum nu exista nici telescoape bune la toate... asta o sa descoperi si tu pe masura ce vei folosi instrumentul.

Erau niste Explore Scientific la vanzare (camp 82grd) care prin review-uri ies bune. De asemenea din ce am citit (review-ul lui Horatius - ma rog el e si vanzator deci sa zicem ca exista si o doza de subiectivism) Baader Morpheus sunt iar o varianta buna cu un raport calitate/performante/pret f buna (cam 1000RON noi / bucata).... 

Sincer, ptr DSO, cu animalul ala de telescop, pur vizual, as investi intr-un binocular bun, si 2 seturi de Baader Morpheus sau Naglere sau Panoptice..... dar n-am nici animalul in ograda, si nici bugetul ptr 2 seturi de oculare de astea...