-----------------------------------
zoth
05 Mar 2016 21:22


-----------------------------------
OK, mai ramasesera cateva vorbe de spus despre obiectivele nonacromatice.
Sunt obiective de deschidere normala, nu mai sunt conditionate de o focala lunga si trebuie sa rezolve o singura cerinta, sa corecteze aberatia sferica, nu de alta dar altceva nu pot face.
Aceste obiective sunt destinate sa lucreze in lumina monocromatica (laser) sau pe benzi foarte inguste din spectrul vizual. O aplicatie posibila ar fi de exemplu telescopul solar in Halfa sau in 435nm.
Abordarea inversa de genul : am o lentila biconvexa din care vreau sa-mi fac un telescop este de obicei paguboasa pentru ca prin limitarea drastica a benzii de lucru se pierde foarte multa lumina, uneori mai mult de 99%. In cazul soarelui e OK dar pentru alte aplicatii astro pierderea de lumina este prea mare.

Sunt doua cai prin care un obiectiv nonacromatic sau mai simplu spus o lentila pozitiva poate corecta aberatia sferica: prima ar fi asferizarea uneia din suprafetele lentilei (sau in caz de nevoie asferizarea ambelor suprafete) iar a doua ar fi prin adaugarea unei lentile suplimentare de obicei in forma de menisc care sa nu aiba putere optica (deci sa nu modifice esential focala lentilei principale) in schimb sa poata corecta prin factorul de forma aberatia sferica.

In imaginile de mai jos aveti exemplul unei lentile biconvexe simetrice cu deschiderea utila de 114mm si focala nativa de 1622mm (deci un f/14). Varianta de sus corecteaza aberatia sferica prin asferizarea primei suprafete a lentilei iar cea de jos prin adaugarea unei lentile menisc.
Observam ca prin asferizare se corecteaza doar sfericitatea axiala si ramane o coma destul de pronuntata iar prin adaugarea unei lentile menisc se corecteaza ambele componente ale sfericitatii.

Cu asta am pus punct si voi mai interveni numai daca mai sunt intrebari sau nelamuriri legate de subiectul discutat.
Cer senin!