-----------------------------------
S1lv1u
08 Mar 2016 18:00


-----------------------------------
Salut, Silviu!
Si eu sunt incepator ca si tine, m-am documentat si am reusit in final sa il colimez pe al meu.
Iti descriu ce am inteles eu din procesul asta, care la prima vedere pare complicat, dar odata ce il faci de mai multe ori, devine rutina.
pasul 1: Trebuie initial sa aliniezi oglinda secundara sa nu fie rasucita. Cel mai bine am observat este daca pui o coala alba sub ea ca sa nu te induca in eroare principala. Iti dai seama cand nu e rasucita in momentul in care te uiti la ea si obtii un cerc in interiorul unui cerc mai mare; aici incervine coala alba, pentru ea se va vedea in jurul oglinzii, care trebuie sa fie in centru.
pasul 2: odata ce oglinda secundara nu este rasucita. scoti foaia si privesti principala prin capacul de colimare. Va trebui sa reglezi secundara acum in raport cu principala astfel incat sa vezi in secundara clipsurile de prindere(cele 3 negre) pe toate pe marginea secundarei. Aceasta se regleaza din suruburile cu imbus din spatele secundarea. In pasul asta nu conteaza unde este centrul oglinzii principale.
pasul 3: Colimarea principalei. Odata ce ai pasul 1 si 2 facute bine, te uiti prin capacul de colimare(nota: este util sa indrepti telescopul inspre o sursa de lumina) si reglezi din spate -> markerul din centrul lentilei sa fie pe centrul capacului; din 2 suruburi e de ajuns si daca ramai fara cursa, din a treia o mai reglezi.

De obicei pasul 3 se verifica din cand in cand, 1 si 2 mai rar. Abia la pasul 3 intra in ecuatie colimatorul cu laser. Daca pasii 1 si 2 nu sunt facuti bine, nici laser-ul nu te ajuta.

Spor la colimat!
Mircea
Ms,dar nu am inteles faza cu coala alba. O sa caut pe youtube,acum nu am timp.
Vali,nu am reusit sa vad cele 3 clipsuri,vad doar 2,dar e pe centru cand ma uit prin capac.(e facut de mine,poate aici e o greseala,dar e facuta gaura pe centru,am masurat :D )