-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Mar 2016 20:39


-----------------------------------
Ura , felicitari Dbird pentru primul binoclu ATM de care am cunostinta ,cel putin la noi pe forum.
Imi place si mai mult faptul ca este ...un Frankenstein.

Cat despre performantele optice  vreau  sa spun , fara intentia de a poza in filozof , ca instrumentele gen 7 x 50mm sunt prea putin intelese.
Mai ales daca ai facut testele in lumina de zi , nu ai folosit un binoclu de 7x50mm.
Binoclurile de 7x50mm , de obicei  binocluri maritime sau renumitele binocluri antiaeriene FLAK 10x80mm , au fost produse in deplina cunostinta de cauza ca instrumente care NU vor fi folosite aproape niciodata la specificatiile nominale.
Binoclurile maritime si antiaeriene au fost produse pentru un uz dinamic , pentru a fi folosite in conditii extreme.
Proiectantii acestor instrumente  au cunoscut fara indoiala regula grosismentului echipupilar , variatia diametrului pupilei in functie de varsta bla bla...
Aceste instrumente sunt pentru capitanul vasului de pescuit care trebuie sa dea comenzile potrivite pentru  a-si recupera marinarul  cazut in mare sau sa agate custile de pescuit creveti pe o mare cu valuri cat blocul.
Nu vorbesc de cel care comanda bateria antiaeriana,nu-i nevoie...
In aceste cazuri ai nevoie de o pupila de iesire generoasa ,ca sa prinzi o  imagine buna cu acel detaliu salvator, ca sa faci foarte repede ceva foarte important...

Venind la situatia noastra de astronomi amatori : binoclul 7x50mm este in continuare util si aici.
Astronomul amator , tanar sau in varsta , are ziua alte griji.
Seara este de obicei obosit ,grosismentul mic si pupila de iesire generoasa il ajuta sa faca observatii.
Ai intru totul dreptate , binoclul 10x50mm este cu adevarat potrivit pentru noi.
Dar in arsenalul nostru este loc si pentru binoclurile 7 x 50mm.
Eu sunt foarte multumit de binoclul meu Fujinon Mariner 7x50mm si nu am de gand sa ne despartim.
As fi preferat desigur sa fi fost un Fujinon 10x 50mm ...

Astept cu interes continuarea testelor.

Mircea