-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Mar 2016 18:59


-----------------------------------
valy
Intrebarea ta este foarte buna.
Ortoscopicitatea este aici si proprietate si  designul a trei din ocularele de mai jos ,mai exact pentru 45 de grade din campul de 52 grade.

'' Baader Planetarium''este in plina campanie de vanzare a unui set foarte interesant care consta dintr-un Plossl de 32 mm  si trei oculare ortoscopice de design Abbe cu focale de 18mm , 10 mm si 6 mm , un portocular turela cu patru pozitii si o lentila Barlow care atasata la baza turelei asigura o amplificare 2.25x.
Aceeasi lentila Barlow insurubata direct  la oricare din oculare asigura un factor de amplificare a grosismentului de 1.3x.
Ocularele ortoscopice sunt de design Abbe , patentul este acum proprietatea firmei Baader.
In mod intentionat ,campul ocularelor ortoscopice a fost lasat mai mare ,la 52 grade , pentru a usura gasirea obiectelor.

http://www.baader-planetarium.de/sektion/s23/download/q-Turret-Set_Testbericht_ATT-US_3-4_2013.pdf

Baader a luat aceasta decizie datorita... ca sa ma exprim civilizat... preferintei pentru  Deep Sky care predomina acum in Astronomia de amatori.
Pur si simplu , diafragma de camp are diametrul corespunzator mai mare decat cel necesar pentru  campul nominal  de 45 grade al designului Abbe.
Eu am doar ocularul ortoscopic BCO de 6mm si imi place foarte mult.
Nu mi-am pus problema sa il compar cu Tele Vue Radian 6mm dar acest topic mi-a trezit interesul si am sa fac aceasta comparatie.
Pentru cine are aprox. 360 de Euro de pus la bataie si observa preponderent cu luneta sau cu un Maksutov-Cassegrain, cred ca acest set Baader este o ocazie deosebita.

Mircea