-----------------------------------
lefmir
13 Mar 2016 19:30


-----------------------------------
Va multumesc tuturor pentru idei, materiale si sfaturi!

Ca o mica precizare: nu vreau sa fac modificarea de moft, adica nu vreau sa pun nagler pe finder sau ceva de genul; vreau sa pastrez ocularul original. 

Asta-vara am avut un accident si am o mica(subliniez mica - nu ma deranjeaza in viata de zi cu zi, insa in anumite situatii, ca asta, este destul de deranjanta) problema cu echilibrul de la urechea interna stanga; Si ma ameteste destul de mult schimbarea brusca din: uitat in sus in finder si dupa orizontal in focuser; plus ca ametind tind din instinct sa ma sprijin de dobson si asta il dezaliniaza si e un cerc vicios. Am observat problema asta si cu binoclul, ma ia usor cu ameteala mai ales cand fac "star hopping".

Acum revenind la finder: Foarte bune idelile si parerile expuse aici si va multumesc tuturor;
insa o singura intrebare am: nu pot folosi o diagonala de 0.96"? am masurat ocularul cu care vine si cam atat ar avea: ~24mm. 

@jimao : ma tenteaza mult ideea, mai ales ca si eu mai fac poze, de incepator, si ma atrage, poate pe viitor as folosi-o, insa un flip-mirror este deja mai scump decat un finder cu ocular deja facut la 90 de grade si cumva isi bate scopul cel putin in momentul de fata, pentru mine. Oricum foarte ingenios sistemul, felicitari! Cum si unde ai facut piesele de adaptare?

Voi fi plecat o saptamana, chiar daca vremea e incerta arunc luneta japoneza in portbagaj ca nu se stie niciodata. :)
Abia am timp sa meditez asupra problemei, cu ideile noi prezentate.

Mircea