-----------------------------------
Jimmy2016
18 Mar 2016 00:37

luneta simplet din obiectiv proiector - sfaturi
-----------------------------------
Buna, stiu ca mi-am promis ca in primul meu an de astronomie sa nu imi cumpar nici un telescop, si sa fac observatii doar cu binoclul, dar nu am mentionat nimic despre DIY.  :lol: 
Vreau sa ma implic intr-un mic proiect de construire a unei lunete simplet, dar, cum sunt incepator intr-ale opticii intampin dificultati.
Planul meu e sa imi construiesc o luneta avand la baza un obiectiv luat de la un proiector pe care nu il mai folosesc si nu il mai pot repara. 
Lentila e de 45mm, iar distanta focala nu stiu daca am reusit sa o fixez corect.
Problema e ca obiectivul meu, pe care am reusit sa il demontez, e format din doua lentile, una mare, de 45mm, si una mica. Dilema mea e distanta focala. e doar atat de mica pe cat se vede in poza, sau distanta asta focala e data de lentila mica? Daca ma uit cu ochiul liber direct in lentila mica nu vad nimic clar, iar daca ma uit in lentila mica de la distanta focala, iarasi nu vad nimic clar. Claritatea e undeva de la 50 cm. In situatia asta, unde se focalieaza cu adevarat imaginea pt a fi receptata clar de un ocular?
O alta nelamurire e legata de inversarea imaginii in lentila mica. Dupa cum se vede in poza, televizorul se vede in imagine rasturnata de lentila mica. In cazul acesta, ce ocular ar trebui sa iau, si la ce distanta ar trebui sa il plasez? Imaginea in ocular va fi normala sau rasturnata?
As vrea sa am ocularul fix, fara focuser, cu o imagine clar focusata standard, fara oculare interschimbabile. Cat mai simplu.
Ce imi recomandati in cazul asta?