-----------------------------------
lefmir
22 Mar 2016 23:28


-----------------------------------
Am comparat cu plossl-ul de 25mm pe care il am...intre 25mm si 12,5mm nu am nimic. 

Ocularul de 25mm are camp aparent de 52grade, grossiment de 12,  si asta mi-ar da un camp real de 4,3.
Luna pare cam cu ~1.3X mai mare in ocularul cu reticul fata de plossl. Diferenta nu este uriasa, insa este sesizabila. Constructia ocularului cu reticul nu o cunosc, din pacate; mi-a fost jena sa il desfac pentru ca imi este sa nu stric reticulul.
Am mai facut un test: am folosit erecting eyepiece-ul (1.5X) cu plossl-ul; campul mi-a fost ingustat rau, insa din cate am reusit sa schimb repede intre el si ocularul cu reticul imi pare ca sunt cam egale... Probabil adevarul e undeva la mijloc: 1.4X

Deci pot spune cu "precisa aproximatie" ca ocularul cu reticul este de 18. Cu aceeasi precisa aproximatie pot spune ca luna incapea cam de 6ori de la stanga la dreapta, deci 3 grade ar fi campul real, cum ati spus si dumneavoastra.

Cert este ca din curte nu prea imi permite cerul sa observ multe obiecte DSO; observatiile planetare si lunare imi plac la nebunie si stelele duble imi plac!

Pana una alta am mai gasit niste placute din aluminiu pentru picior, urmeaza sa le montez maine.
Nu stiu inca daca sa optez pt un Tub de 110mm din PVC sau sa fac 2 inele din teava de fier de 4". Ce recomandati ca sa am loc suficient pentru a-l alinia bine? Mini-dob-ul la exterior are cam 95mm.