-----------------------------------
sorini
25 Mar 2016 15:38

Mini-dobson
-----------------------------------
Salutare tuturor,
Profitand de vremea total defavorabila (din Bucuresti) pt observatii, am finalizat o idee mai veche. Pt deplasari frecvente, am un NexStar 6SE, dar a carui montura cantareste 5,4 kg. Asa ca am inceput construirea unei monturi AZ tip Dobson. Pt baza am confectionat 2 piese din placaj Tego; pe una din acestea am fixat un picior metalic (de mobila) in care am montat doua bucse din teflon, prin care trece un ax de alama care sustine dispozitivului de prindere a tubului optic. Pt acest dispozitiv am adaptat o mini-menghina de la Proxon, la care am luat la pila cele doua bacuri pt a conferi forma in V de prindere pt sina. Glisarea intre discurile de tego ale bazei am asigurat-o cu 3 patine de teflon. Fiind prima constructive de acest gen, ca rezultat final am obtinut o montura de numai 1,1kg si care se misca incredibil de usor, fara nici cel mai mic blocaj. Pt aranjarea &#8220;bagajului&#8221; am gasit la Auchan un troller, pe care l-am captusit cu coala de polietilena de 10mm (nu mai stiu in ce magazin de bricolaj am gasit-o) si am asezat continutul (montura + tub, cutie cu oculare si prisme, cutie cu filtre) cum se vede in foto, totul ajungand la o greutate totala de 9,4kg, chiar daca initial eram bucuros sa obtin o valoare finala de 11-12kg. Pt constructie cel mai mult a durat procurarea materialelor, constructia propriu-zisa, daca as fi avut timp, puteam sa o fac intr-o singura zi, fiind facuta &#8220;pe genunchi&#8221;, folosind ca utilaje doar o bormasina de mana, pila, patent, cutter, iar ca investitie, cea mai scumpa a fost menghina, aprox. 90 lei, iar pe total nu cred ca am depasit 120 lei.
Consider ca poate fi punct de inspiratie si pt alti doritori de acest gen de constructie.
Cer senin (si poate mai sta odata ploaia!)