-----------------------------------
lentilozaur
05 Apr 2016 21:41


-----------------------------------
Born to be wild... Wild Heerbrugg. Mi-a sosit perechea 10x/21. Imi aduc aminte ca la un moment dat discutam cu cineva de pe forum despre Wild si nu stiam nimic despre aceasta companie elvetiana. Mai tarziu in mintea mea numele lor s-a legat de Leica nu atat pentru ca au fuzionat in anii '90 cat pentru calitatea produselor. Pentru niste oculare cu focala de 25mm si barilet de 30mm sunt foarte usoare. Este prima oara cand cantaresc de curiozitate un ocular si are 60 de grame. Executia mecanica este impecabila. Au reglaj de dioptrie cu surub de blocare. Imaginile sunt luminoase cu un colorit impecabil si mai ales ortoscopice. Nu cunosc formula optica si nici nu prea ma intereseaza dat fiind felul in care se vede prin ele dar o sa iau legatura cu cineva care are tot felul de scheme optice sa incerc sa o aflu.
Corectia campului este destul de buna, pana aproape de margine. Chestia asta cu corectia marginala a campului nu prea are aplicatie din punctul meu de vedere la un binoclu pentru ca este greu si inutil sa rotesti ochii pentru a vedea ceva la marginea lui. Ai nevoie de o zona centrala de 40-45 de grade bine corectata si in general privirea este concentrata acolo. Daca ai pitici pe creier, pentru corectia restului campului sau pentru un camp aparent mai mare exista Mastercard :) Pe ocularele de 68 de grade nu simt ca profit de campul mult mai mare decat al unor Kellnere umile pentru ca nu privesc la periferia lui. Este adevarat ca ai totusi un sentiment de imersie in imagine care este placut.
Trag o concluzie dupa experientele recente si anume ca mai toate ocularele de microscop sunt ortoscopice sau eu nu am gasit unul care sa nu fie pana acum. Cu cele astro, lucrurile sunt mai complicate. Au aplicatii diferite si nu au nevoie de o corectie buna a distorsiilor.

Ce urmeaza... doua perechi de oculare "vintage" de la Union Optical Tokyo. Le-am vazut in Canada cu cativa ani in urma nu le-am luat si mi-a parut rau ulterior. Acum am rezolvat problema si am gasit doua perechi in stare buna. Fiind de pe instrumente industriale de obicei sunt cam uzate. Sunt wide field de data aceasta cu grosismente de 25x si 15x. Union face parte din acele companii care au fuzionat la un moment dat devenind mai tarziu Nikon. Tot acest conglomerat a produs accesoriile si instrumentele vandute sub denumirile comerciale de Unitron, Polarex sau Weltblick foarte apreciate peste ocean.