-----------------------------------
mihai leahul
08 Apr 2016 23:53

Obiectiv foto 50 mm/M 42 - punere in focus la infinit
-----------------------------------
Am gasit recent un obiectiv de 50 de mm cu montura M 42 si am zis sa incerc sa-l folosesc in fotografia astro. Fiind f : 1.7 are destula apertura in asa fel incit sa poata, in citeva secunde,  fotografia destul de bine. Dupa anumite reguli , intre 4 si 10 secunde sint suficiente pentru a obtine rezultate. La aceste expuneri ar trebui ca asa zisul &#8220;pixel trail&#8221; sa ajunga la 2 sau maxim 4 pixeli.

Fiind un obiectiv  japonez de prin 1970 am zis ca este de preferat clasicului 18-55 de la Canon. Testele ulterioare au dovedit ca intradevar, este o diferenta foarte mare, in ceace priveste luminozitatea. Dar, calitativ, pozele realizate pe timp de zi sint doar, cu ceva, mai bune. Da, poti sa spui ca este mai sharp la anumite focale, decit clasicul 18-55.

Acum, pentru al folosi aveam nevoie si de un anumit tip de inel compatibil Canon EOS. Avind deja un inel T2, am decis sa-l modific pe acesta, micsorind grosimea pina la valoarea optima. Totusi nu vroiam sa pierd piesele deja existente si sa ajung sa nu mai pot monta camera pe un focuser. Si decit sa mai dau inca 40 sau 70-80 de lei pe al doilea inel, am zis : Sorry, la-s ca-l fac eu!

 Pentru acest obiectiv ( Yashinon-DS ) se vehiculeaza grosimi de 1.4-1.5 mm a flansei. Sint comercializate inele cu aceste valori si chiar si cu grosimi de 1 mm. Va dati seama ce precizie ai la o focusare manuala la infinit, cu acest gen de piese. Stim cu totii surprizele de dupa!

In fine! Am strunjit frontal inelul T2 pina la valoarea de 1.5 mm cu 2 teste intermediare pe la 2.5 si 2 mm, iar incepind cu aceasta valoare, sa trec la slefuirea manuala, cu smirghel P 120. Adica slefuit-testat, slefuit si iar testat.  Pe masa, fara sticla, platouri super plane si alte &#8220;artificii&#8221;. Aveti mai jos 5 poze intermediare, incepin cu test la grosimea de 1.5 mm, indepartind progresiv cam cite 0.01-0.02 din flansa. La ultima poza, S-5, am ajuns cam la 1.42 mm. Vorbim de masuratori constante cu subler de 1 zecime precizie si nu de altceva. Flansa am reusit sa o mentin plana si grosimea relativ constanta.

Se vede foarte clar focalizarea din S &#8211; 4, in special la antena din stinga. Acolo se ajunge la 3 pixeli latime paratraznet, luat de la  cam 360 de metri. Am facut ceva teste sumare si noaptea, dar nu sint inca convins ca am ajuns la final. Mai am ceva teste de facut!

Spor!