-----------------------------------
Manu72
12 Apr 2016 17:27


-----------------------------------
Cred ca depinde atat de ocular cat si de observator

Eu nu am o problema sa vad intreg campul nici la ocularele Meade SWA 68° si nici la ocularele Meade UWA WP 82°, insa la ocularele vechi Meade series 4000 UWA 6.7 si 4.7 cam trebuie sa sucesc capul ca sa vad fieldstop-ul - poate si datorita faptului ca au un relief ocular mai mic.
Prin oculare mai largi de 82° nu am avut placerea sa privesc
Desigur in paragraful de mai sus este vorba de vederea ciclopica, unde libertatea de miscare este suficienta - daca pot sa zic asa.

La vederea bino, lucrurile se schimba, mi se pare ceva mai dificil focalizez privirea pe un obiect aflat chiar la marginea campului - in schimb senzatia de imersie oferita de ocularele wide este exceptionala.
Privitul prin o pereche de plossl-ul nu mai are nici un farmec dupa ce am privit prin o pereche de oculare wide - efectul de "gaura cheii" este foarte pregnant la ocularele de 50°

In legatura cu distorsiile - Seria SWA 68° prezinta distorsiuni rectiliniare vizibile si deranjante la observatii terestre (desi am inteles ca distorsiunile sunt ceva mai mici decat la Panoptice), dar la Luna nu pot sa spun ca m-au deranjat in vreun fel
Surpriza a fost seria Meade UWA WP 82° care sunt mult mai placute la terestru decat SWA-urile.