-----------------------------------
Teo
12 Apr 2016 17:52


-----------------------------------
Si totusi, in realitate, lucrurile nu stau chiar asa (decat poate pentru nove si supernove).
O stea pe care o putem vedea separata individual, de regula se afla in galaxia noastra, Calea Lactee.
Galaxia noastra, are un diametru de aprox. 100.000 ani lumina. E putin probabil ca viata unei stele sa fie atat de scurta, orice varsta ar avea, sa se stinga in maxim 10^5 ani. Poate ca sunt si exceptii, insa cu siguranta sunt putine astfel de stele, si probabil sunt cele foarte fierbinti care ard repede si sunt deja foarte batrane.
Stelele care se afla in afara ei adica in alte galaxii, (exceptand Norii lui Magelan si roiurile globulare) nu se prea pot separa ca individuale. Poate doar in galaxiile foarte apropiate ( M31, M33) insa si aici este foarte greu sa le separi ca sa poti spune ca la momentul cand o privim, poate nu mai exista ( desi nici distanta pana la M 31 nu este foarte mare in ani lumina, pentru viata unei stele, care de regula traieste sute de milioane de ani sau miliarde de ani).
Numai Soarelui nostru ii ia aprox. 250 milioane de ani sa se roteasca o data in jurul centrului Galaxiei (anul galactic). 
Poate chestia asta cu "azi o vedem si nu e" ar fi valabila pentru nove/supernove care se gasesc in alte galaxii ( sau in galaxia noastra). Ele pot fi vazute individual si e posibil ca la momentul cand noi le vedem, ele sa nu mai existe deoarece procesul de "explozie" s-a desfasurat relatv rapid si pana cand lumina a ajuns la noi, intr-adevar nova sau supernova respectiva sa nu mai existe.
In sfarsit , o alta posibilitate, pentru stelele din galaxia noastra, ar fi sa diminueze in intensitate si s anu mai fie vizibile de pe Pamant in acest interval de maxim 50-100 mii de ani pana cand lumina ajunge la noi. De exemplu steaua respectiva s-a transformat din una relativ luminoasa in stea neutronica sau pitica alba. Dar si atunci, ea exista numai ca e mai batrana cu X ani si nu mai este vizibila de pe Pamant.
De multe ori mi-am pus si eu aceste probleme  si de aceea am tinut sa imi scriu parerea vis a vis de "azi o vedem si nu e".