-----------------------------------
lentilozaur
17 Apr 2016 00:46


-----------------------------------
Am testat (iarasi pe fuga) ocularul asferic Zeiss PL 10x/18. PL vine de la (plan sau planar). Nu am stabilit inca informatiile legate de productia lui si provenienta insa imaginea pe care o da a fost o pura revelatie. Campul este ortoscopic si perfect corectat pana la margine. Cand spun pana la margine inseamna minim 96% din camp intr-un instrument f/5.5. Daca Wild-urile ar avea diafragme de 18mm probabil ca ar avea un camp corectat asemanator insa Zeiss-ul vine si aduce in plus o saturatie incredibila a culorilor fara sa le modifice nuantele. Totul este intensificat si amplificat si imaginea "vibreaza" fara a avea detalii sterse. Lentila de ochi este "uriasa" avand 30mm. Wild-urile sunt net superioare din punct de vedere constructiv si sunt mai usoare cu 10g dar sticla din CZ pare putin mai buna. Nu m-am lamurit cu privire la claritatea detaliilor unde Wild-urile se pare ca nu se lasa invinse asa usor insa le voi mai analiza comparativ in urmatoarele zile. 
Cu acest ocular cred ca am gasit ce cautam in domeniul ocularelor pentru binoclu si o sa caut sa construiesc o serie de oculare CZ. Voi incerca sa ii gasesc mai intai acestuia o pereche insa modelele asferice apar mai rar la vanzare asa ca probabil voi cauta o pereche din seria PL (PL, W-PL, E-PL) si il voi vinde pe acesta. Documentarea cu privire la productie, tipuri constructive si performanta ocularelor de microscop CZ este de asemenea dificila informatiile fiind sporadice si incomplete insa am reusit sa ma conectez la cateva persoane care fiind pasionate de acest subiect folosesc exclusiv aceste tipuri de oculare.