-----------------------------------
lefmir
17 Apr 2016 12:05


-----------------------------------
Avand in vedere ca un RDF este scump si nu prea util pentru cauza mea, pentru ca nu il voi folosi permanent, am zis ca mai bine fac eu ceva ma va ajuta.

Am luat un termometru pentru sticle de vin stricat si i-am luat geamul si "montura", este ca un C din plastic elastic care vine perfect infasurat pe mini-dob.
In geamul de plastic am dat niste gaurele astfel incat led-ul din laterala sa le lumineze(nu l-am facut cu led proiectat). 
Pentru catare ma folosesc de un surub din montura mini-dobsonului(de reglare) si imi da suficienta precizie sa imi arate obiectul in mini-dob, dupa care il centrez acolo si il vad si in dob-ul mare.
Am ales ceva care era stationar pe mini-dob pentru catare pentru ca daca ar fi fost ceva independent de el ar fi trebuit si el colimat impreuna cu restul, ceea ce complica lucrurile(spre exemplu cum este la un RDF clasic).
Bineinteles acesta este util cand ma chinui sa gasesc obiectul in mini-dob.

Cu ventilatorul nu m-am mai obosit pentru ca l-am suspendat in "hot-glue" si astfel are si rol izolator, s-a marit curentul de aer si implicit si eficienta. Aseara s-a aclimatizat in 10 de minute, ceea ce este perfect rezonabil. Insa am observat o chestiune curioasa, ventilatorul este util nu numai la inceput ci si mai incolo cand se raceste afara mai rau.
Spre exemplu: am iesit din casa, 20 de grade; afara 16. 
In 10 de minute erau egale, la 16 grade. L-am oprit
In urmatoarele 2 ore; Observatiile au fost foarte bune, insa la un moment dat parca se misca destul de tare imaginea; zic "turbulente atmosferice", ma uit cu ochiul liber si parca stelele erau relativ calme.
Verific temperatura: temperatura a scazut la 9 grade afara, insa temperatura oglinzii ramasese la 14-15.