-----------------------------------
ovidiuv
20 Apr 2016 06:31


-----------------------------------
Salut si multumesc pentru interes si discutii ! 

Nu avem nici un fel de planuri, eu doar am aterizat in RO (acum o saptamana) si am aflat de doua apeluri din astea de fonduri (unul de max 2 MEUR si altul de max 200 KEUR) insa profilate mai mult pe human resources si mai putin pe echipamente/infrastructura (insa trebuie sa apara si un call pe infra in curand). 

Ideea mea este mai veche, si anume SPER de a cointeresa cateva univs cu ceva legatura in astro, mai veche sau mai noua (Craiova, Cluj, Timisoara, Iasi, Bucuresti sic! la coada) si eventual institutul astronomic (....) pentru a se uni intr-un consortium ca sa achizitioneze setul ieftin de 1m si sa construiasca telescopul (in RO sau cu colab in UE) pe care sa-l amp[laseze de preferat intr-un site de top (Canare sau Chile cu ceva chirie anuala) si folosi in principal in modul remote si robotic in special pentru proiecte studentesti (diploma, master, chiar doctorat) dar si cercetare. 

Ideea mea nu e noua, a se vedea de ex consortiile univs americane SMARTS (de multi ani in Tololo), SARA (in Arizona, Tololo si recent La Palma - JLT inchis de ING in 2003 si deschis recent de SARA) sau englezescul Liverpool 2m din La Palma, toate remotely controlled sau/si robotice. De ce nu si unul RO, chiar si de 1m? 

Setul de oglinzi 1-2m si preturile aici (gasit recent de un student din Craiova): 

http://lcogt.net/sales/mirrorsets/

Mai stiti careva cumva altele mai ieftine la marimea asta? (Lucian mi-a mai trimis unul, dar pare mai slab in caracteristici). 

Apreciez daca mai aveti sa-mi trimiteti orice posibile oferte pt constructia unui asa telescop, repet, in caz ca gasim interes suficient ca sa aplicam in timp util, si mai obtinem si finantarea!