-----------------------------------
metalgibson
21 Apr 2016 11:31

Observ deci exist - postari neparticipante
-----------------------------------
Deoarece autorul Metalgibson nu se incadreaza in conditiile de concurs, (vechime pe forum), postarile sale au fost mutate in acest nou topic. Mod Dragos.N

Observ Deci Exist
Salutare baieti ! doresc sa-mi impartasi pe scurt istorioara despre amatoricismul meu in astronomie
 :D

Observ Deci exist ! 

Cerul-e locul unde eu trebuie sa fiu,doar ca nu m-am nascut in timpul potrivit.Mereu,de mic,doream sa traiesc in viitor,unde calatoriile interstelare aveau sa fie ceva obisnuit...Atractia o am de la filmele SF si cartile legate de astronomie-OZN...Cind eram mic ,vara stateam si priveam Calea Lactee. Dupa o zi de alergat pe afara cu prietenii,mi se parea misterios si ma gindeam ca acolo sunt mii de civilizatii,doar eu stau aici neputincios de a calatori prin spatiu...Apoi am facut rost de un obiectiv de la prietenii mei.Avea multe lentile inauntru cu diametrul de 50-100mm si era luat de la cinematograful care a fost abandonat.Toti aveam cite un obiectiv si priveam cerul.Era foarte surprinzator,ca prima oara parea ceva ireal,din alta lume,nu ca pe fotografii...Mesteream din oglinzi de berberit convexe telescoape care dadeau o imagine tulburatoare,dar asta nu ne speria,dorinta de cercetare invingea...Cumparam la comanda lentile de la farmacia optica,cu dioptri de 0.50+ si 1.50+ ; de diametrul 70-80mm ca sa fie distanta focala cit mai lunga.Aveam tuburi de 2 metri lungime din carton de la linoleum.Nu ma interesau alte ocupatii.Dupa ce faceam lectiile ma apucam de telescoape si mereu experimentam cu un azart foarte mare.Primeam asa o satisfactie de la cer ca nici nu trebuia sa ma alimentez cu mincare ziua intreaga,mama cu de-a sila ma chema la masa. Intre timp,acum 4 ani,mi-am procurat un tub de pe ebay,Meade DS2114,cit mai ieftin si cu diametru mai mare ,doar in limita banilor putini,pentru astronomie si o oglinda primara noua de la Celestron Astromaster 130,pentru un proiect Dobson,care aproape e terminat.Doar ca trebuie de inlocuit oglinda secundara care e simpla de 3cm diametru de la un set de cosmetica cu una destinata astronomiei si la fel focuserul care e handmade.Fac si eu din ce am,dar aceasta nu e o problema,fiindca simt placere mentala si sufleteasca din tot ce realizez.Anul trecut mi-am facut montura din lemn pentru a pune telescopul meade pe picioare mai inalte.Mi-am cumparat un mecanism Goto folosit de pe ebay ca un pic sa avansez la numarul de obiecte vizualizate.Ocularele sunt realizate din lentile colectate pe parcursul copilariei,nimic de firma.Am facut rost si de o camera cctv LN300 care am testat-o pe luna,dar nu-i finalizata(cu peltier si cooler)din cauza lipsei de timp.Despre experienta vizuala pot sa spun ca ochii mei au ramas fermecati,vrajiti de stele.Mi-a ramas in amintire primele vizualizari INTIMPLATOARE 1: a galaxiei Andromeda,si acum vad acel moment in ochi cind stind la balcon pe la 12 noaptea si privind spre cer mi se paru ca vad o pata spre Est si fiind curios din fire,am luat telescopul si am strigat o Doamne e galaxie ! o pata sura,eliptica cu centrul luminos care nu incapea in ocular,iar in partea ei de jos se mai vedea o mica pata.Am consultat stelariumul si am inteles ca-i Andromeda. 2:Pleadele-e ceva magnific in ele,sunt chiar gingase si atragatoare,chiar si privite cu ochiul liber. imi plac stelele alea mici aranjate in linie apoi inclinate 3:M42 Orion-o pata sura cu diferente de ton si multe stele,am fericirea ca balconul meu e inspre est si iarna orion si pleadele imi sunt la indemina !4:Citeva roiuri stelare(probabil hercule cel mare si mic)din spre centrul Calei lactee cu mii de stele una linga alta,atit de fantastic,parca cineva cu vopsea alba si cu pulverizatorul a stropit bolta cereasca cu multe puncte.5:M27 Dumbbell primul meu DSO,vazut cu refractorul din lentile de ochilari,nu-mi venea sa cred ca vad acel nor chiar daca era sur.6:Jupiter si Saturn-oh muream de bucurie si ma intrebam :real le vad?cum,iata ,inelele saturnului le vad,iata vad si eu 2 linii pe Jupiter si 4 luni ale lui si un artefact linga ele.Mi se parea ca e un obiect real convex,Chiar daca pe acest forum cind intrebasem cine a mai vazut acel obiect,ma convingeau ca e artefact de la lentile.7: Lady Luna,craterele,oh atitea si cu un contrast,pina in 2012 nu puteam sa le disting cu refractorile din lentile de ochilari,speram ca am sa prind vreun OZN :)) ...DA DA DA am realizat ca cel mai surprinzator e sa faci observatii fara harti,doar sa hoinaresti cu telescopul printre stele si sa dai intimplator de obiecte noi,asta ma omoara,atita euforie...Deci in concluzie:cel mai placut pentru mine caz a fost cind scosesem Meadul pe o montura Dobson Handmade in strada ca sa le arat mamei,sorei si nepotului-luna si jupiterul. Si trecea un domn cu un copil de 2-3 anisori care se apropiase si ceruse permisiunea sa priveasca prima oara in viata prin telescop...n-am sa uit cum acel copil a ramas WOW impresionat ca a vazut luna,a scos niste sunete de a lor copilaresti si tot se uita cu ochiul liber la Luna apoi prin telescop si nu credea sau nu intelegea ce se intimpla...dupa ce au plecat i-am spus familiei mele,am imbolnavit inca o fiinta umana de astronomie si sper cind va creste mare ii va ramine in memorie acea experienta de viata!
Chiar daca n-am avut ocazia in viata mea sa am un telescop normal si sa privesc prin a cuiva pentru a ramine si mai surprins de cer,sunt bucuros de aceea ce am si ca sunt prin ele mai aproape de stele!