-----------------------------------
metalgibson
22 Apr 2016 16:25


-----------------------------------
Hehe  :D  Multumesc tuturor pentru aprecieri , pentru cuvinte bune ! da, Astronomia e un hobby bun!(Din scoala toti colegii ma intrebau ce nou azi ne spui ,ce evenimente se vor intimpla in cer ) Cu toate ca am si alt hobby,muzica "confectionez ghitari electrice " ,pictura,radioelectronica.

https://www.facebook.com/arche.jamestown/media_set?set=a.747352191961640.1073741826.100000605981195&type=3

https://www.facebook.com/arche.jamestown/media_set?set=a.235248973171967.76651.100000605981195&type=3

Astronomia e rar practicata aici in R.Moldova , nici nu ai cu cine discuta pe tema Astronomiei , ca nimeni nu se intereseaza despre cer . De aceea am trecut online Prutul la acest forum ! mai citeam si forumurile Ucrainenilor,americanilor,rusilor cind cautam o camera cctv adecvata!
 Pe la Chisinau era un club de astronomi amatori ,doar ca plin de rusi ceea ce nu ma atrage ca tot tinjesc ei dupa CCCP si politica.unul din mebri clubului l-am vazut la voi pe forum familia Gaina,numele nu-i tin minte.
 Exista in Codri un observator al Universitatii de Stat, si in Chisinau la Universitatea Tehnica fara acces publicului , construit anul trecut ( Celestron). 
Si la Tiraspol la Separatisti...Nu stiu daca mai este ceva la vila lui Nicolae Donici din Dubasari. Deci e o zona moarta pentru stiinta ca Astronomia! cu toate ca e o zona buna pentru observatii,mai putina poluata de luminozitatea becurilor stradale.
Nici Magazine specializate in Telescoape nu avem. Pe la Orange si alte magazine de telefonie am vazut la vetrina vreo cite 2 telescoape mici si slabute cu un pret mai mare fata de cel de pe internet..
In orasul unde locuiesc lumina pe strazi se deconecteaza dupa ora 23:00 si cerul este foarte negru! Calea Lactee se distinge usor cu ochii! 
Ah da acum despre oglinzile de barbierit. M-am apucat de ele  cind au aparut in magazine prin 2009 , cautam prin toate rafturile care oglinda vizual era mai simetrica, testam cu fata mea , uitinduma care parte a oglindei imi deformeaza fata de la maxima distanta in care inca  se vedea clara :D 
Am cumparat de 100mm si de 150mm diametru ,deci in pozele de mai sus este un telescop din lemn dobson de 100mm ,cu focala aproximativ de 2 metri ...cel de 150mm l-am dezasamblat ,fiindca totusi imaginea pe stele nu iera foarte buna ! deformari ,jumate de oglinda arata stelele normal,cealalta alungite . In concluzie pot sa zic ca craterele de pe luna poti sa le vezi ! :D  lumina de la stele colecteaza,doar ca deformate... Acea practica mia fost chiar placuta,imi juca azartul in mine ,sa fac,sa vad ce se primeste ,sa desen scheme-cum s-al construiesc... La telescopul de 100mm inloc de oglinda secundara am folosit o prizma de la un binoclu rusesc,citisem pe un forum ca altii folosesc si prizme.
La acel de 150mm am folosit secundara de la o cosmetica,acum ea este instalata la Astromaster. Imaginea se dubleaza din cauza stratului de argint care e in spate,se primeste o refractie a stelelor ,si steaua se vede ca dubla.

Cu refractorile din lentile de ochelari 70-80mm diametru a stat un pic mai bine,imaginea era clara doar ca putina lumina colecta.si magnificarea era slaba fata de cele dedicate astronomiei cu aceeasi distanta focala...ca sa am o putere mai mare cumparam lentile cu dioptri mai mici de 0.5+,dar apareau incomoditati,distanta focala ajungea la 2m si tubul deja era greu de tinut cu mainile mult timp pe o tinta .Insa a fost interesant ! Mi-a ramas in functiune cel de 1.2m distanta focala ,restul le-am dezasamblat fiindca ocupau mult spatiu. Pot sa spun ca la stele si DSO merge,dar la Luna si Jupiter nu le ajunge puterea de marire,nu stiu din ce cauza probabil din cauza lentilei de ochelari &#8230;am incercat diferite combinatii la obiectiv sa pun: 2 lentile cu dioptri 1+ (pozitive) sau 1+ cu 0.5-  &#8230; m-am oprit la varianta simpla: 1+ de 70mm la obiectiv care are o distant focala cam de 1.2m(masurata cu ajutorul unui bec si perete, puneam lentila intre bec si perete si o miscam pina cind se proiecta clar filamentul de la bec pe perete,apoi masuram distant focala, la fel faceam si cu oglinzile de barbierit) iar la capatul tubului(ocular) puneam o lentila care micsoreaza ,apoi  facusem modificari , la capatul tubului pusesem o lentila care mareste cu diametrul de 4cm , si apoi la o distant de 5 cm un ocular de la binoclu. Imaginea déj&#224; parea mai mare. Experimentam fara calcule doar prin practica combinind diferite lentile la care imaginea Lunei sau a unei antene de pe acoperis parea cea mai buna.
Apoi am decis sa-mi cumpar Meadul si oglinda primara de la Atsromaster 130 , ca sa pot veadea odata si odata Luna mare cu cratere,Jupiter liniile si satelitii ,Saturn inelele,galaxii si nebuloase fiindca ma saturasem sa privesc numai stele,da si M27 intimplator ,si Jupiter ca un punct mic spalacit.
Apoi am facut montura Dobson pentru Meade din montura telescopului de 100mm (oglinda de barbierit) si din placile de lemn de la cel de 150mm. am desenat gradele,pentru coordonate- longitudine si  latitudine sa pot gasi  obiecte dupa harti &#8230; 3 ani l-am exploatat si m-am gindit ca numi ajunge , ca vreu ceva practic , sa fie usor sa priveasca prin el si alti oameni ,sa nu astepte pina cind voi cauta vreun obiect pe cer . Am decis sa-mi fac un tripied care sa-l pot ajusta dupa inaltime ,trainic ,sa nu vibreze de la vint si sa instalez pe el sistema goto Celestron GT care am procurat-o in acelas timp. M-am gindit cum sa-l fac ca sa fie functionabil ,usor de strins ,de pus pe picioare si de ajustat dupa inaltime&#8230;am desenat pe foaie ceea ce m-am gindit,fiecare parte mecanica))de parca eram Leonardo Davinci-cu inventiile lui.Ca lemn am folosit un salcam rosu boieresc (structura lemnului frumoasa,si totodata trainic si greu),in mijlocul constructiei am pus un fier lung cu filament(nu stiu cum sa-i spun ,un surub/tija filetata de 1,5metri ) de insurubare pe care sistema de la picioare sa suie in sus(stare strinsa),apoi in jos la pozititia de observare.
Nu m-am oprit nici la aceasta  etapa,m-am gindit ca doresc sa fac cit decit astrophoto cu o camera cctv , documentandu-ma de ceva timp mai inainte ,de la americani,rusi,ucraineni,si de aici de pe forum,chiar deschizind un topic. 
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=11338&postdays=0&postorder=asc&start=0 
Mi-am cumpar un cctv LN300, un cablu cu convertor din semnal analog in digital(usb) si o comanda pentru camera&#8230;care pina acum nu functioneaza cu aceasta camera ,o setez manual,ceea ce face sa vibreze telescopul. Acum de jumate de an nu m-am uitat prin telescop din lipsa de timp&#8230; nici camera cctv n-am testat-o cum se cade, nici pielterul cu radiator si cooler nu l-am instalat. Isi asteapta timpul pe raft..poate vara asta ma apuc de ele.  
 :D