-----------------------------------
HoO_Germany
25 Apr 2007 11:26


-----------------------------------
OK.
Ca sa concluzionam un pic, as desprinde urmatoarele idei:
 - forate important este sa am o montura cat mai stabila (iar pentru foto, motorizata);
 - un diametru de 150 ar fi, in principiu, suficient de luminos.
 - scopul meu este sa-mi iau un telescop:
     = bun la planete 
     = bun si la DSO (stiu, trebuie un compromis intre astea doua)
     = cat mai stabil
     = posibil a fi folosit ulterior si la astro foto (nu vreau sa cumpar altul pentru asta)
     = cat mai ieftin cu putinta, dar nu o jucarie (asta e, traim intr-o economie de piata).


Vad la ei pe site urmatorul Newtonian:

Diametru = 200 mm
Tipul oglinzii = Parabolică
Distanța focală = 1000 mm
F ratio = f/5
Mărire teoretică maximă = 400 X
Magnitudine stelară maximă = 14,2
Rezoluție (arc sec.) = 0,6
Căutător = 9 X 50
Diametrul focuserului (inch) = 2&#8221; cu adaptator pentru 1,25&#8221; 
Controlul mișcării = RA și DEC
Piggyback = Da
Trepied = Oțel
Motor urmărire = Una sau două axe (optional)
Dimensiunea tubului (diametru X lungime) = 24 X 90 cm
Înălțimea trepiedului = 97 &#8211; 121 cm
Montură = Ecuatorială EQ5
Oculare = Super 25mm, Super 10mm
Greutate totală = 29 kg
Greutate ambalat/buc. = 23,2 + 14 kg
Dimensiunile ambalajului/buc. = 88X44X25 cm și 115X35X46 cm
 
Avand in vedere greutatea, montura si posibilitatea adaugarii de motoare pe RA & DEC, ce parere aveti despre acesta?
Distanta focala vad ca e de 1000, deci presupun ca performeaza si la planete iar din 200 cu f/5, banuiesc ca e bun si la deep-sky.

Asta costa 2.310 RON, deci jumatate din cel cu 254 apertura.
Nu este motorizat, dar cu 500 RON ii pot lua un kit pe ambele axe.
Ce ziceti:
- nemotorizat, pentru vizual, este OK (vibratii, montura, sa nu uitam portabilitatea - cel de 254 motorizat are 70 KG)?
- motorizat ulterior, pentru astrofoto cu DSLR, este adecvat (la fel, vibratii, montura, performanta motoare - urmarire)?

Va multumesc pentru timpul acordat!

Optiunea asta este de preferat unde este un instrument destul de mare (8") cu o focala suficienta. O sa fie o problema mica la alegerea altelor oculare, pentru ca un sistem f/5 cere niste oculari ceva corectati, dar nu este o problema mare. La fotografie este neaparat nevoit un Corector. Pe montura EQ5 este cam marginal sustinut. 
Prevazand fotografia ramane de zis ca motorizarea care se poate obtine nu este fina destul pentru a putea manui pozele deepsky destul de fin cum ar trebui. Altfel la planete sub folosirea unei web-cam este posibil a face poze de planete/luna/soare. In acel sens vreau sa nu uit sa scriu ca observarea soarelui cu un telescop, este foarte periculos. Asta se face NUMAI sub folosirea unui filtru solar ca Baader Solar-folie sau filtru solar de geam, care se pune IN FATA opticei. NU se foloseste nici un fel de filtre care se insurubez la ocular !!!