-----------------------------------
FlorinC
24 Apr 2016 13:45


-----------------------------------
Cred ca pot deja sa dau eu un raspuns (partial...deocamdata) la intrebarea din topic:
Se pot folosi ocularele de microscop la telescoape ? Ei bine ...DA. 
Am mesterit la repezeala dintr-un tub de plastic (29mm) pe care am infasurat niste carton de dosar prins cu banda adeziva pana la 31mm (multumesc de idee lui Erwin...), i-am facut un guler din banda adeziva (asta e inventia mea...) ca sa nu alunece in jos pe focuser... L-am instalat pe Sebi (150/1400Nw catadioptric) si am fixat cautatorul pe antena unui vecin ...cam 200 m. Am incercat intai ocularul Carl Zeiss J Bus 10x. Suruburile de la antena vecinului...sunt ruginite rau. Si filetul de la unul de 6 mm e chiar dus... Excelent se vede. Pe toata suprafata, fara aberatii de forma sau culoare. Am incercat apoi CZJ 7x ...fara aberatii...nici la margine. Se vede excelent. Pe firul care pleca de la antena era o...furnica. Nu am reusit sa-i vad culoarea ochilor...sau alte amanunte...anatomice dar pot sa va spun ca sunt super multumit de cum se vede prin acest 7x. Am introdus CZJ 5x. Tot asa de buna este calitatea "imaginii"...fara distorsiuni de culoare si forma (nici macar la margine). Imi cer scuze pentru "calitatea" deosebit de..."tehnica" a descrierilor dar...daca nu va e clar ceva...puteti intreba si cere explicatii...Am introdus CZJ 12,5x 16 (16 este intr-un cerc...oare ce vrea sa reprezinte?...distanta focala?...sau poate Exit pupil...) si cu acest ocular se vede excelent in aceleasi conditii (fara disorsiuni de forma sau culoare). Am incercat apoi MP Projectiv K 8:1. Fara distorsiuni de forma dar marginile sunt albastrui...Cam asta in ceea ce priveste observatiile mele pe timp de zi cu ocularele de microscop. Astept sa vad si la ...stele cum se comporta. Oricum va tin la curent.