-----------------------------------
BogdanMBM
25 Apr 2007 14:32


-----------------------------------
Zircon, n-am zis ca nu te cred. Tocmai, ca te cred, ma ingrijoreaza chestia cu 30%. Oricum, e foarte bine sa aflu acum de la voi, decat singur DUPA ce am cumparat un anume telescop.

Am vazut pe net nenumarate poze, multe facute cu 150 mm cu focala de 900, spre exemplu. Insa erau facute cu tot felul de "chestii" (Hydrogen Alpha, Red, Green, Blue Exposures), cate 50 de minute pe fiecare.

Eu n-o sa ma apuc niciodata sa fac asa ceva, n-am nici timpul si mai ales nici banii necesari, sa-mi cumpar filtre, sa intru cu surubelnita in DSLR sa-i scot filtrul si alte treburi din astea sugubete  :) 

Eu vreau doar un telescop cu care sa vad planetele bine, sa pot vedea si DSO (ca doar cu Jupiter, Marte si Saturn n-o sa stau toata viata) si cu care sa pot incerca si ceva poze cu DSLR si un Registax acolo, fara PhotoShop-uri si alte complicatenii.

Avand in vedere cerintele astea, trebuie sa ma decid (aici va rog sa ma ajutati voi) daca voi deveni fericitul posesor al unui 150 / f8 / 1200 cu EQ3-2 sau sa strang bani multa vreme ca sa ma lipesc de 254 / f5 / 1200 EQ6 motorizat sau sa-mi iau acel "custom" 150 / f8 / 1200 dar cu EQ5.

Daca fara a investi bani buni in alte filtre, softuri, camere mai bune ca DSLR-ul meu, nu voi obtine cine stie ce nici din 254-ul acela, n-are rost, si ma multumesc cu 150 / 1200, mult mai portabil, cu conditia sa nu-mi transform orele de vizionari in nesfarsite sesiuni de focusare - asteptare sa dispara vibratiile - reglaj fin - asteptare sa dispara vibratiile - inca un reglaj fin - alta asteptare sa dispara vibratiile (a se vedea EQ3-2)....