-----------------------------------
Niky360
28 Apr 2016 10:57


-----------------------------------
Buna dimineata :)
Cum momentan stau in Magurele in timpul saptamanii si in weekend sunt la munca, nu am prea avut timp sa mai ies cu 114-le, dar am o mica vacanta de Paste si dehh am zis sa ies in fata blocului:)). Am folosit numai ocularele de 15 si 20mm.
Am iesit la ora 3 incercand sa caut cometa 252P/Linear, initial nu am gasit-o din cauza ca se afla aproape de bloc, care reflecta lumina foarte puternic(l-au reabilitat si e alb tot :\) asa ca m-am concetrat pe M51, galaxia pe care niciodata nu am zarit-o din Bucuresti(cred:)) ). Am ajuns la locul ei foarte usor Alkaid->24 CVn->M51, in apropiere de afla un triunghi care ajuta destul de mult la identificare. Cum am pus telescopul in zona respectiva si am fortat putin privirea, poc a aparut, maricica zic eu si cu o mica tenta de alungire din cauza companionului, dar se vedea ca e "pleoshc" o pata intinsa.( am vazut-o mai bine cu ocularul de 15mm)
Limitat de crengile copacilor am zis sa vad cred ca cel mai putin vizitat globular stralucitor si anume M3. Am plecat din Arcturus->12 Boo->9Boo-> M3 si l-am gasit imediat, mare si stralucitor cu unele momente cand parca rezolvam cateva stelute.
A urmat M13 aflat aproape de zenit pe care l-am gasit lafel de usor fiind mai mare ca M3 si mai dens, in unele momente reuseam sa rezolv o parte din roi.
M-am intors din nou la cometa acum, dar fac cum fac si ajung la IC4665, daca prin binoclu se vedea frumos, acum la 45x cu un camp de 1.5grade arata splendid, mie imi pare ca are forma de libelula. Trecand de acest roi undeva mai sus se afla si cometa, care din pacate nu a aparut sau mai bine zis nu am stiut eu exact unde sa o caut, asa ca raman cu o revansa.