-----------------------------------
tavi 84
01 Mai 2016 16:15


-----------------------------------
Trepiedul nu e o problema mare,fiind folosit la inaltimea minima.Inaltimea la ocular e suficienta si in preajma zenitului.Nu mi-am propus sa stau pe scaun,abia pot cara luneta.In schimb nu ajung la focus decât cu diagonala pe 2" cu care a venit luneta.N-am stiut ca ar putea induce probleme.In ce priveste inelul exterior luminos galben,e cam la fel de bine delimitat si extrafocal,si sa zicem primul inel întunecat,la o defocalizare de 4-5 inele.Mai degrabă intre inele interioare violet,contrastul intre acestea si spatiile întunecate e mai mic decât intrafocal.Par mai pufoase,însă cum am mentionat intervine si diferenta de culoare.Am confectionat trei mici dreptunghiuri de 6 pe 3 mm,din bandă scotch subtire,si le-am lipit pe marginea flintului la 120 de grade.Nu intra in traseul optic,si sunt mai sub&#539;iri decât inelul distantor original.O sa vad daca apar diferente.Oricum,nu a fost o idee bună să manevrez cele două lentile sticlă pe sticlă.M-am ales cu o zgârietură fina neregulata(am nimerit un ceva abraziv intre ele)de vreo 5 mm undeva spre centru atât pe crown cât si pe flint.Partea pozitiva e ca acum se vede in lumină puternică care e orientarea corectă a crownului.La remontare,in ciuda eforturilor(lavete microfibra),tot m-am ales cu câteva mici fibre pe flint,cam ca acele zgarieturi de groase.Dar efectele de difractie produse oricum sunt neînsemnate.