-----------------------------------
milanpicard
04 Mai 2016 21:03


-----------------------------------
Am un laser Baader, luat cand am luat Heritage-ul. Dar nu mai mergea, cred ca i s-a slabit arcul de la baterie pt. ca am lasat bateriile inauntru. Acum am luat baterii noi si tot nu vroia sa mearga. M-am enervat si am pus o bucata de sarma sub arc, acum arcul e mai lung. S daca vorbesc foarte frumos cu laserul, incepe sa mearga. :)

De vreo saptamana am colimat telescopul cul laserul, parea destul de ok. Apo la M13 s planete am vazut ca e cam naspa. Intre timp am mai citit tot felul de instructiuni si mi-am dat seama ca este pe colimatorul cu laser desenat un punct alb, si acesta trebuie sa fie intre cele doua suruburi de fixare al ocularului, chiar la mijloc.

Azi am facut o colimare noua, eu sper ca mi-a reusit. Pare mai OK decat data trecuta. Ma uit si prin capacel de film dupa aceea, si vad ca cel mai mic cerculet este cam exact pe traiectoria intersectiei celor doua bare care tin oglinda secundara intr-un X mare. 

O singura nedumerire am, poate ca e bine deja, poate ca nu, as vrea sa intreb. Pun si o poza. Deci: oglinda secundara nu se vede perfect cerc, ci alungit inspre directia oglinzii primare. Deci daca vedem pe poza (nu va uitati la restul pozei) marele x tine cercul din mijloc. (mai multe cercuri concentrice). Cel mai mare cerc, acela negru... este alungit spre oglinda primara, nu e cerc perfect. Dar in rest totul pare OK, cerculetul mic din mijloc pare sa fie la intersectia imaginara a celor doua bari. 

Pe un site am vazut ca telescoapela "slow" au cerc perfect, telescoapele "fast" au asa mai alungit. Voi ce ziceti?