-----------------------------------
FlorinC
04 Mai 2016 22:11

Montura Dobson-Periscop pentru Mak 150
-----------------------------------
Buna,
Am realizat o montura Dobson pentru Mak-ul 150 pe care l-am luat fara. I-am spus Dobson-Periscop pentru ca miscarea de urcare-coborare seamana intrucatva cu miscarea de ridicare a periscopului de la submarine (acolo este pe verticala...). Sunt sigur ca au mai facut si altii...dar eu nu am vazut pe net...Pentru acest Mak 150 intentionez insa sa construiesc o montura dintr-un trepied de topografie. Cum probabil are sa mai dureze pana o voi face (vreau sa o fac universala...pentru toate instrumentele care le am...si voi mai lua...)...si cum e groaznic sa am Mak-ul si sa nu il pot folosi...A iesit "Periscop-ul". Urmeaza sa imi iau luneta cautatoare (i-am lasat loc in stanga)...si deasemeni oglinda diagonala (are loc dedesubt) si astfel voi putea sa fac observatii si la zenit (i-am lasat loc sa pot intra cu capul..+ 2cm...pentru cazuile cand vad ceva si raman cu gura cascata...). Blocarea pe o pozitie data am rezolvat-o introducand intre cele doua saibe de pe "maneta" din dreapta un arc...care il tensionez cu o piulita fluture...Mai am de lucru la reglajele fine pentru o manevrabilitate mai usoara...dar cel putin...am cu ce sa probez Mak-ul (deocamdata pana imi iau oglinda diagonala...voi face observatii pana unde imi permite...). Pentru ca baza este cea pe care am facut-o pentru Seben NW 150/1400 (cat.) (focuserul este amplasat sus pe tub...), atunci cand este la la orizontala, va fi mai inalt decat mine dar ori voi scurta baza ori voi folosi treapta de plastic a care o folosim in casa...Atasez si cateva poze. Am pus niste caramizi pe baza...ca bate un vant...dusmanos...