-----------------------------------
Dbird
05 Mai 2016 11:00


-----------------------------------
Scuze pentru raspunsul intarziat.
Din punctul meu de vedere (si cred ca am mai spus acest lucru sub diverse forme in diverse postari) binoclurile rusesti (si aici sa fim clari cele efectiv rusesti si nu copiile moderne facute de chinezi) sa zicem generatiile pana in inceputul anilor 90, au urmatorele inconveniente :
Materialul metalic, plastic, ebonita etc, folosit este de o foarte slaba calitate. Angrenjele, piesele in miscare se uzeaza extrem de usor chiar in cazul ca vei unge tu binoclul de nou (ele vin cu prea putina vaseleina ... culmea asta o zic chiar eu care sunt cam  impotriva ei la binocluri!), si apar jocuri in mare parte deranjante. Doamne fereste sa nu fii atent la infiletarea unui element ..imediat sa stemuit.
Optica... da, este cum ziceam, foarte bine proiectata dar ca executie ..sticla este o sticla care eu o numesc "moale", lipsita de contrast. Ca sa zic asa o alegorie la vremurile alb negru .... are intre un milion de nuante de gri dar nu are alb si negru puternic acestea din urma fiind niste griuri foarte palide (alb) respectiv griuri mai inchise (negru). Ceea ce se traduce in culori la un contrast slab dar la o definitie efectiva a imaginii foarte buna. 
Este probabil si motivul pentru care rusii nu au facut niciodata economie la straturile antireflex care intre-adevar sunt foarte dense si frumoase (si culmea de calitate). 
Un alt "defect" care cel putin pe mine ma deranjeaza este mult prea pronutata virare spre galben.
Nu am pus inca mana pe produse mai noi fabricate dupa anii 90, cred ca din aceeasi reticenta venita din trecut.
Pe de alta parte ocularele rusesti puse pe binocluri cu sticla contrast dau superbe rezultate. 
PS- azi mi-a venit un TENTO somz 7x50 ... binoclul considerat de toata lumea "Carl Zeiss-ul saracului" in anii 70-80, binoclu considerat ca fiind cel mai puternic contrast rusesc, si o mare reusita. 
Voi incerca sa il aduc in stare de functionare si voi face , ca de obicei un review, deci doritorii sa stea pe aproape  :P . 
Nu am avut niciodata acest modell somz 7x50 zis bijuterie. Sunt foarte sceptic oricum , practic eu l-am achizitionat pentru piese  :D .
Consideratiile de mai sus vis a vis de el le-am gasit pe situri de astronomie din strainatate stargazerslounge, cloudynights etc.

Later Edit:
Intrebarea "cum de au putut sa faca binocluri asa de slabe" se referea la faptul ca rusii nu au furat reteta de sticla Zeiss (Schott-Wetzlar daca vrei) si au furat ceva care este mult mai slab (foarte asemanatoare cu sticla folosita pe obiectivele PENTACON 4/200 care se fabricau in Romania).