-----------------------------------
IACOB DUMITRU
18 Mai 2016 12:56


-----------------------------------
Ideea de dimensiune a fost (relativ) usor asimilata, la fel si ideea de variabila, cartile de specialitate marseaza cu cele doua notiuni cu o dezinvoltura de invidiat.
Practic, orice incercare de a modifica perceptia oamenilor de stiinta asupra celor doua notiuni putand fi oricand catalogata ca actiune gen kamikaze (este un luru normal deoarece abstractiile le apartin).
Lungimea, latimea, adancimea, ideea de cantitatea (care se modifica sau nu) sunt notiuni tabu ale stiintei moderne.
Omul de rand nu are acces si poate nici dorinta de a aprofunda notiunile abstracte, omul de rand doreste raspunsuri cu privire la lucrurile si actiunile reale.
Desigur ca prin notiunile de mai sus omul de stiinta incearca sa aproximeze, sa explice  realitatea si actiunile sale.
In realitate, niciunua din abstractii nu isi gaseste si nici nu isi poate gasi un corespondent direct in natura.
Si totusi spatiul fizic pare sa aiba mai multe dimensiuni.
Cand am initiat subiectul &#8220;amatorul&#8221; mi-am propus sa discut pe cat posibil despre lucruile reale.
Un om este un om si apartine lumii reale.
Ce este aceea o dimensiune care apartine lumii reale si care in mod evident nu este si nici nu poate fi un abstract?
Ei bine, o dimesiune este ceea ce este adica:
1. ceva despre care avem habar fara a avea nimic in comun cu exactitatea;
2. ceva finit si nelimitat;
3. ceva aflat in miscare;
4. ceva ce in mod sigur are volum;
5. ceva ce in mod sigur are durata si implicit varsta;
6. ceva ce in mod sigur nu este unicat;
7. ceva ce in mod sigur are legatura cu cantitatea;
8. ceva ce in mod sigur gazduieste si daruieste deopotriva informatie si implicit limbajul necesar descifrarii informatiei.
Ce este dimensiunea?