-----------------------------------
Dbird
20 Mai 2016 11:45


-----------------------------------
As dori sa revin cu cateva comentarii la binoclul Tento 7x50 (ZOMZ)  postat mai sus. 
Un lucru interesant la acest model este faptul ca ca fabricantul/proiectantul a incercat o protectie anti umezeala la acest model, fata de primul. Respectiv peste tot la imbinari (mai putin gatul de culisare al ocularelor care are o garnitura pentru acest scop) este pus un chit, maroniu inchis, de etansare. Am mai intalnit acest chit la japonezi si germani in general intre capacele de tabla puse pe umerii corpului port-prisme.
Partea interesanta este urmatoarea, binoclul ajuns la mine Tento 7x50 (ZOMZ) de mai sus, a stat o buna perioada de timp in apa cu circa jumatare din corpul sau. Si as spune ca a stat multisor caci a avut timp sa umfle mult pielea de protectie pe mai tot corpul port-prisme si pe un tub. Chitul pus pe filetul obiectivului in cauza s-a umflat la randul lui, aparand la suprafata de contact cu apa zone sfaramicioase de chit (dupa uscare). Dar apa nu a patruns in interiorul binoclului, optica ramanand extrem de curata, fara pete sau mucegai (nu acelasi lucru as putea spune de imbracamintea de piele care a mucegait in draci mirosind groaznic).  Marele noroc al acestu binoclu fiind ca apa nu a fost pana la nivelul culisei ocularelor, parte care in mod cert ar fi lasat apa spre interior. 
Un aspect intersant as spune eu, inclusiv ca idee de imbunatatire pe viitor al unor binocluri care nu au asa ceva din fabrica. 
Voi mai reveni cu poze dupa reconditionarea finala a modelului, deocamdata am refacut doar pielea tuburilor, urmand inlocuirea completa a pielii de pe corpul portprisme.
Aici as fi interesat si de eventuale sfaturi unde as putea gasi un material cat de cat asemanator ca cel original.