-----------------------------------
Catalin Paduraru
01 Mai 2007 15:17


-----------------------------------
ok multumesc.
Ar mai fi o intrebare,
care e diferentza dintre Synta 10" Dobson si MEADE LXD75 8" Schmidt Newton
Am observat in primul rand pretul care se dubleaza la ultimul.
http://www.hoo-germany.de/

In primul rand dobsonul are doar doua oglinzi. Schmidt-Newton are tot doua oglinzi si in plus mai are o placa corectoare inaintea oglinzilor. Acea placa corectoare se monteaza la un newton pentru al corecta de aberatiile de sfericitate. Iar aberatiile de sfericitate apar la rapoarte focale mici. 
Deci daca iti ei un newton cu raportul focal de F/8 nu o sa ai nevoie de placa corectoare fiindca aberatiile sunt insesizabile. Dar daca iti iei un newton cu raportul focal F/5 atunci aberatiile sunt mari si e mai bun un schmidt-newton. 
Tot ce ti-am zis eu pana acum este valabil pentru telescoapele medii si joase ca si calitate. Fiindca exista firme care fac telescoape newton cu rapoarte focale de F/4 si nu au nici cea mai mica aberatie. Dar acele telescoape coste mult prea mult decat ne putem permite noi. 
Eu zic sa te rezumi la un telescop newton cu oglinda minim de 200mm si un raport focal MINIM F/6 sau mai mare F/8 etc. Dupa un timp, o sa sti exact de ce ai nevoie si poti sa iti cumperi altceva. Si o sa ai bani sa dai pe altceva fiindca telescopul newton nu o sa coste mult si asa o sa economisesti bani :)
Numai bine!