-----------------------------------
Catalin Paduraru
01 Mai 2007 17:34


-----------------------------------
Din punctul meu de vedere este OK telescopul. Are un raport focal F/5 dar totusi cred ca este ok mai ales pentru tine care nu cred ca sti foarte bine cum se manifeste aberatiile (nu o lua in nume de rau dar la inceput toti eram asa). Asta nu inseamana ca are aberatii, zic doar ca aberatiile sunt asa de mici (daca sunt) incat nu o sa iti dai seama ca are. Probabil nici eu nu o sa le vad daca nu sunt foarte mari. Asa ca stai linistit din punctul asta de vedere. Si inca o chestie pe care nu am zis-o, aberatiile sunt foarte importante in foto in vizual nu sunt chiar asa de suparatoare fiindca ochiul uman este mai tolerabil decat un aparat foto. 
Acum sa revenim la telescop. Este mult mai bine ca iei un telescop de 200mm pe o montura EQ5 fiindca asa e mai solid telescopul. Daca luai un telescop de 250mm pe o montura EQ5 cred ca ai fi avut probleme cu vibratiile. 
Raportul focal de care zicem reprezinta raportul dintre distanta focala a telescopului si diametrul oglinzii principale. Adica in cazul de fata avem un telescop cu o distanta focala de 1000mm si o oglinda de 200mm => 1000/200=5, mai pe scurt se scrie F/D=F/5 (nu stiu de ce se scrie asa). Aceste raport nu se poate schimba, este ceva din constructie. Dar cu o lentila barlow care se baga in focuser si dupa ocularul in ea poti "mari" distanta focala a telescopului de 1.5X, 2X sau 3X. Adica cu un telescop cu distanta focala de 1000mm si o lentila barlow de 2X poti sa zici ca ai un telescop cu distanta focala de 2000mm. 
Dar tine cont ca in orice sistem optic daca adaugi inca o suprafata optica in plus (o lentila) calitatea imaginii va avea de suferit daca lentila nu este de constructie foarte buna. 
Asa ca teoretic poti sa zici ca poti sa schimbi si raportul focal. 
In rest nu stiu ce sa iti mai zic despre telescopul asta. Eu am vrut sa imi iau unul identic acum cateva luni dar am renuntat din motive familiare :(
Daca ai intrebari/nelamuriri spune-ne aici ca sa te putem lamuri. 
Ce este misto daca iti un astfel de telescop este ca montura este foarte buna pentru astrofoto daca ii pui niste motoare. Eu am montura in schimb identica si pot sa zic ca se miste super pentru astrofoto si tine destula greutate incat sa faci tot ce  vrei cu ea. 
Oricum cu un astfel de telescop o sa poti vedea cam tot ce vrei tu pe cer.
Numai bine!