-----------------------------------
Doru Dragan
01 Mai 2007 20:23


-----------------------------------
Ne naspa e ca nu stiu cum sa fac...
deci am disponibili 5000 RON dar nu stiu ce sa fac... sa cumpar un Synta 10" Dobson 

sau altele precum Synta Newton 250 / 1200 mm - EQ6  
 
Vixen Cassegrain VC 200L

Multumesc la toti pentru informatii.
Ai bani si vrei sa-i cheltuiesti? Da-i drumul! Vrei sa faci astronomie? Banii nu sunt de ajuns. Nu exista cale regala in stiinta. Trebuie s-o iei incet, mai intai niste carti, dupa aia mai citeste ce li s-a raspuns altora in situatia ta aici pe forum. E imposibil sa raspundem unuia care intreaba "ce sa-mi iau: newton, cassegrain sau schmidt-cassegrain". Asta denota un om complet derutat care nu are elementele de baza. Asa cum ti-a spus sarpe, trebuie sa intelegi care e diferenta intre observarea unui obiect si fotografierea lui. Trebuie sa intelegi care e diferenta intre observarea unor planete si a unor deepsky-uri. Sfatul meu personal este sa o iei incet, sa nu te grabesti, sa mai citesti sau ... sa-ti iei un telescop newton de 150 ~f/8. Apropo, daca macar un pic de teorie foto ai fi stiut ai fi inteles ca "Öffnungsverh. f/ 5" este deschiderea instrumentului (sau luminozitatea). Nu vreau sa te jignesc (lumea de pe-aici ma cunoaste ca uneori sunt cam dur :)) dar banii nu sunt totul in viata asta.