-----------------------------------
Cosmin Iftode
22 Iun 2016 19:32


-----------------------------------
E o chestiune la care m-am gandit si eu, desi cu oarecare tristete impartasesc parerea lui Dragos. Principala bariera e cea financiara, pentru ca un observator sa mearga unattended complet, cu perioade lungi in care sa nu fie nevoie de interventie tot ce e electric si mecanic trebuie sa fie foarte foarte bine pus la punct. 

Cu investitia deloc neglijabila pe care ar presupune-o cladirea parca e pacat sa nu cauti un cer cu adevarat curat, nu stiu daca locuieste vreunul din noi intr-o astfel de zona. Un sat de munte e o varianta dar e si riscul ca instrumente ce cumulat ar fi zeci de mii de lei sa prinda picioare. M-am gandit si langa o cabana inalta sau o statie meteo de munte, dar acolo accesul poate fi dificil (mai ales iarna) si e nevoie de internet bun (si mult) care e o cerinta dificla in astfel de cazuri, se adauga situatii cateodata mai speciale cu terenul (administrat direct de stat sau cesionat de la stat).

Mai ramane si accesul direct la instrumente, poate de fapt asta e bariera mai mare - ca restul se fac/platesc in timp daca suntem cativa. La fel ca multi de aici am un mare drag pentru instrumente si mi-ar lipsi sa le pun la treaba cu mana mea.

Pe de alta parte ce nu-mi da pace e ideea ca impreuna, pe langa cei cativa piloni pentru monturi de astrofoto, am putea face si un "monstru" pentru vizual care sa astepte vizitatori alaturi de o colectie redutabila de oculare. Nu stiu daca se va si realiza dar poate ar trebui sa ne gandim bine inainte sa renuntam la idee  :wink: