-----------------------------------
Marius Laza
24 Iun 2016 14:26


-----------------------------------
Nobody a intrebat:
     &#8220;ce trebuie schimbat la detectia undelor gravitationale ?&#8221;
Eu cred ca nimic. Sunt convins ca proiectantii acestor instalatii au luat in considerare toti factorii perturbativi si modul in care acestia pot fi eliminati din semnalele receptionate.
De altfel, undele gravitationale au fost puse in evidenta in mod indirect, in urma studierii unui sistem binar de stele neutronice. Acesta pierde din momentul orbital, componentele apropiindu-se una de cealalta. Teoria relativitatii este singura care ofera o explicatie pentru scaderea momentului orbital al sistemului binar, aceasta fiind radiatia gravitationala. Dupa 30 de ani de masuratori, abaterea dintre acestea si calculele teoretice, este de circa 0,2%.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hulse%E2%80%93Taylor_binary

Dat fiind sucesele repurtate de teoria relativitatii de-a lungul anilor, i-mi vine greu sa cred ca vreodata, se va dovedi ca undele gravitationale nu exista.
Experimentul LIGO deschide calea cercetarii universului in alt fel de radiatie decit cea electromagnetica.
Foarte probabil ca in viitor se vor construi astfel de detectoare mai sensibile si cu o directionalitate mai buna, care vor putea detecta, de exemplu, explozia unei supernove ce va fi ulterior studiata si in spectrul electromagnetic si care vor putea aduce informatii de dincolo de radiatia de fond de microunde, care pare a fi limita in timp si spatiu de la care mai putem primi informatii pe calea radiatiei electromagnetice.