-----------------------------------
dmtr69
01 Iul 2016 16:41


-----------------------------------
-Newtonul F5 are focala cam lunga, deci FOV mic pentru camera cu diagonala de numai 1/3", in plus la pixeli de numai 3.75 &#181;m  am doar 1arcsec/px, deci oversampling. Nu mai zic de alta camera cu pixelii de 2,40 microni, ce necesita o focala de 200-400mm. La vizual acest newton nu-l pot folosi deloc: este pe montura HEQ5, iar focuserul l-am rotit spre sina pentru un echilibru mai bun la astrofoto. De altfel orice newton pe montura ecuatoriala este un chin pentru vizual, mai ales daca este pe balcon. Newtonul lung il am pe montura dobson( perfecta pentru vizual), insa are camp mic.
- am incercat ED-ul cu 0,5xFR (mai multe tipuri). Toate introduc coma (mai mult sau mai putin). Cu 0.8x FR/FF am pozat numai cu DSLR-ul( cu rezultate bune), ajunge la F5,6. Dat fiind ca folosesc timpi mici de expunere cu camerele planetare, as prefera sa am un telescop mai rapid de F5, la o focala intre 400-500mm, cu campul corectat. La vizual, cu obiectivul de 80mm F7, nu vezi multe DSO.
- Cand m-am referit la RFT, m-am referit la un telescop de camp larg, cu o focala mai mica de 600mm. Ca sa fie si "rapid"-cel putin F5- trebuie sa aiba sa aiba apertura suficienta. Refractoarele de 100mm F5-F6, indeplinesc conditiile de focala, "viteza", pret acceptabil, greutate redusa. Si sunt mai bune la observatii vizuale pentru DSO decat cele de 80mm, chiar si ED.  Cele de 120mm F5 au aberatiile mai mari, greutate si pret pe masura. 
-"Camerele planetare" ce le folosesc pentru DSO: ASI224MC( 1,3Mpx; 3,75&#181;m); BFLY-14S2C(1,4Mpx; 3,75&#181;m); QHY5III-178M (6Mpx; 2,40&#181;m); BFLY-23S6M (2,3Mpx; 5,86&#181;m). Aceasta din urma s-ar potrivi la focale intre 500-750mm.
-Am citit postarile din link-ul respectiv( merci!), la fel multe alte referitoare la acest subiect si multe referitoare la filtrele necesare pentru reducerea CA. Eu am deja un Baader Semi-Apo de incercat; de asemenea multi recomanda si Baader 495nm Long pass( galben).