-----------------------------------
tudor
26 Iul 2016 11:01


-----------------------------------
Interesant ocular &#8221;potentat&#8221; dar am o nelamurie referitor la focala ocularului si campul vizual al lui. Tu ai scris:
&#8221;....am constat ca ocularul are o imagine Ultra Wide Angle ,,fiindca daca la reflector ocularul are Ploss 25mm 52 grade ...pai la refractor as spune ca la 70-80 , de doua ori mai mult vazut-am ,dar asta e constatare vizuala..
 Ocularul Igs l-am testat alaturi de 25mm Plossul Seria 500 ..daca Plossul are 52 grad FOV ...in acest ocular Igs vad o portiune mai mare de cer de 1.5 ori la aceeasi marire,poate 70-80grade...zic la aceeasi marire fiindca am testat si ziua pe niste copaci,a caror frunze ,in ambele oculare aveau aceeasi marime insa cimpul vizual diferit...&#8221;

 Campul vizual aparent  este o caracteristica intrinseca a obiectivului ce nu se schimba functie de instrument (reflector, refractor etc) sau focala instrumentului. Plossl tau de 52gr. are 52gr. pe orice instrument l-ai pune. Ce se schimba este campul vizual real care este 52gr/puterea de marire.
Deci in concluzie ce focala are ocularul? 60mm cum ai scris clar, sau 25mm ca ai zis mai sus &#8221;aceeasi marire&#8221;!? Sau e zoom!? Ca nu se intelege prea bine din expunerea ta. Daca are foacala de 60mm tu l-ai comaparat cu unul de 25mm plossl si e normal ca la diferenta asta de focala sa detina un camp vizual real mai mare, dar campul vizual aparent poate sa fie la fel ca la plossl de 52gr. Nu trebuie sa fie neaparat de 70gr sau 80gr poate sa fie chiar si mai mic, de ex 40gr, si totusi sa detina un camp vizual real mai mare. ( Ex: 1000mm/60mm=16,6x daca are, sa zicem, campul aparent de 40gr  atunci campul real este 40/16,6= 2,40gr. Iar la plossl tau e clara treaba 1000mm/25mm=40x si are campul real de 52/40=1,3gr) Dar ce e mai important e sa scoti ocularul la stele si sa-ti placa imaginea data de el. Spor la mesterit in continuare. Imi placa designul acularului tau  made in germany :)  (are culorile steagului Germaniei)