-----------------------------------
katran
31 Iul 2016 13:25


-----------------------------------
Regret , dar nu am prevazut luneta polara pentru montura asta , ci mai degraba un sistem de aliniere
relativ similar cu cel de la EQ8 ( lateral , cu un jig de prindere aliniat corespunzator ) . 

Am o problema mai mare cu angrenajele ... in teorie , melcul trebuie sa stea perfect paralel cu roata 
si sa se aseze corect in dantura , cu o tensiune de contact constanta . Bineinteles ca nu mi-a iesit 
chiar asa ... am o bataie radiala undeva , ori in roata dintata , ori in melc ... nu e mare , doar cateva 
sutimi ( 0.03-0.04mm ) , dar suficient ca tensiunea intre melc si roata sa nu fie constanta . Asta duce 
la aparitia unei ingreunari a actinarii melcului periodica . Macar asta e constanta si predictibila , s-ar 
putea rezolva empiric prin evitarea folosirii zonei respective ... rezolvarea corecta a problemei 
ar fi un ansamblu tensionat cu arcuri , iar acest ansamblu la randul lui ar trebui sa posede un sistem 
de preincarcare a arcurilor ... ceva de genul asta ...


Edit : 

Am incercat sa colorez cat mai sugestiv chestia , culorile reprezinta ansambluri rigide , punctul de 
pivotare este axul portocaliu . Teoretic n-ai nevoie de mai mult de 2-3 minute de grad libertate de 
miscare / rotatie , dar este esential . Practic e o balama ceva mai elaborata , dar care trebuie 
facuta la tolerante extem de reduse .... miscarea trebuie sa fie libera , fara jocuri radiale / axiale , 
arcuriel ( reprezentate cu rosu ) ar trebui sa preia eventuala deviatie radiala si in acelasi timp 
sa mentina o tensiune constanta intre melc si roata dintata . 

Sper ca n-am batut campii si am reusit intrucatva sa explic destul de inteligibil toata tarasenia ... 
daca nu , e vina mea ca nu sunt in stare sa ma exprim ... orice intrebari sunt binevenite , si voi 
incerca sa raspund cat mai bine . 

cheers.