-----------------------------------
Ovidiu M. 
07 Aug 2016 08:59


-----------------------------------
Multumesc nobody pentru raspunsul documentat (ca intotdeauna) si celorlalti pentru clarificari.

@david_eco: multam, asta-noapte am avut un first light plin de turbulenta dar nu am putut sa nu remarc absenta feluritelor efecte optice deranjante pe care le-am observat la ES 14mm 82 grade. De pilda, planetele intra in campul vizual fara ca sa-si "anunte" intrarea prin proiectii de lumina peste camp. Lipsesc de asemenea efectele de ghosting si altele pe care nu stiu sa le identific. In orice caz singurul defect daca pot sa-i spun asa ar fi ca necesita o pozitionare destul de critica la ocular daca nu este utilizat insta-adjustul. Daca il utilizezi la 2-3 trepte dispare problema insa si campul aparent este un pic mai mic, pentru ca este normal, privesti ocularul de la o distanta mai mare.
Alte constatari nu am putut sa fac din cauza timpului redus de observatii pe care l-am avut.
Ca o concluzie ma bucur ca am facut efortul financiar si parerea mea este ca merita achizitionate in timp oculare premium, pentru ca stii ca le ai pe viata si sunt cele mai bune.

Edit: in pdf am primit raspunsul si la intrebarea referitoare la efentualele beneficii ale extractiei tubului de 1.25inch. " there is NO optical benefit from using a 2" holder"