-----------------------------------
tudor
08 Aug 2016 17:49


-----------------------------------
Depinde ce vreti sa priviti sau sa faceti cu el. Daca vreti pt vizual, trebuie sa va hotarati cam ce anume: daca vreti mai mult pt planete, atunci un telescop cu focala mai lunga este mai util. Daca vreti obiecte de cer profund (nebuloase, galaxii, roiuri stelare etc.) atunci trebuie un camp mai larg deci un telescop cu focala mai scurta si f mai mici pentru a avea o pupila la iesire mai mare. Pt inceput, asa cum a spus si metalgibson, cred ca unul pt obiecte de cer profund ar fi mai indicat ca puteti &#8221;scapa&#8221; cu el si pe la planete din cand in cand fara sa va dezamageasca dar veti avea in fata nenumarate galaxii, nebuloase si roiuri stelare. Eu daca ar trebui totusi sa aleg un telescop nou din magazin din variantele propuse de dumneavoastra as alege  unul similar in specificatii si pret dar cu oglinda parabolica adica Skywacher 130/650 (deci f5). Nou costa cam 1200ron cu tot cu montura eq2. Eu am acest telescop dar sa sti ca nu sunt subiectiv cand zic ca e mult mai bun decat celelalte propuse de dumneavoastra din cauza oglinzii parabolice. La rapoarte focale mici conteaza foarte mult ca oglinda principala sa fie parabolica. Dar nu in ultimul rand puteti cu banii respectivi sa luati ceva de genul 150mm/750 sau 200/1200mm  la mana a doua. Trebuie sa luati in calcul si problema transportului telescopului. Unde veti face observatiile: la tara? la oras? acasa pe balcon? din curte? veti merge cu masina in afara orasului? Cum il transportati? Vreti sa se monteze repede sau nu conteaza? La toate aceste intrebari trebuie sa va raspundeti pentru ca de ele depinde alegerea telescopului si cunoscand aceste raspunsuri colegii de pe forum va pot ajuta si mai bine. Trebuie sa stiti ca cel mai bun telescop este cel pe care il veti  folosi cat mai des,  nu cel mare si puternic dar care sta si se pune praful pe el...Trebuie sa mai strangeti informatii si de ce nu bani si apoi sa luati o decizie. Succes!

metalgibson,
pe situl oficial Celestron ASTROMASTER 130EQ-MD si pe alte situri nu specifica ca ar avea oglinda parabolica asa ca ma duce cu gandul la o singura concluzie! Poate ma insel eu