-----------------------------------
Cosmin Iftode
16 Aug 2016 12:51

Constructie observator roll-off
-----------------------------------
Cu ceva emotii ma pregatesc de constructia unui observator roll-off. Planul este pentru o suprafata de 3.5 x 3.5m, cam mult dar vreau sa ramana posibilitatea de a adauga un al doilea telescop mai tarziu, constrangerea principala este ca nu vreau sa torn fundatie din beton, nici pentru structura si nici pentru pilon. 

Pentru structura planul e sa aiba o "fundatie" de tipul [url=http://s3.amazonaws.com/finehomebuilding.s3.tauntoncloud.com/app/uploads/2016/04/09120456/tr031-01.gif]asta, avand in vedere ca structura nu este foarte  grea ar trebui sa fie ok si lasa posibilitatea de ajustare individuala pe punct de suport daca se dezechilibreaza in timp. 

Pentru pilon planul este atasat, ideea e ca baza e sa fie din placa de otel de grosime minim 1 cm (sper sa gasesc si un pic mai gros) sub forma de triunghi echilateral cu latura de un metru, asezat in cele trei colturi pe dale de beton cu acelasi sistem ca si cel folosit la structura. In continuare o teava de metal de diametru ~30cm cu intarituri la baza si sus clasica placa de ajustare/prindere montura prinsa in tija filetata. Sunt constient ca nu va ramane suficient de fix pe termen lung dar o ajustare periodica e un compromis acceptabil pentru mine.

Structura va fi din cherestea de 10x10cm pentru grinzi si stalpi, pentru contravantuiri si structura podelei ceva mai subtire. Acoperisul va fi in doua ape cu panta de 30 de grade pe role/sina in V (tip cele folosite la porti culisante), inca nu m-am hotarat cu ce va fi imbracat, dar obiectivul este sa fie cat mai usor.

Spre sud am pus parte din perete pe balamale pentru a avea acces fara oprelisti la cerul de sud, este in plan sa fie automatizata inclusiv aceasta parte (desi automatizare mai mult ca sigur va veni ceva mai tarziu).

Podeaua probabil din OSB, placajul exterior cu lambriu (din ratiuni estetice si "integrare" cu restul gradinii).

Atasat planul asa cum e in forma actuala, nedefinitiva (si fara acoperis, aici mai studiez), nu sunt toate lucrurile neaparat proportionale dar cam asa va arata.

Astept cu maxim interes orice observatie/critica, mai ales daca vedeti potentiale probleme. Am ceva emotii cu cei 3.5m de grinda exterioara pe care ruleaza acoperisul, nu as vrea sa adaug stalpi intermediari dar totusi imi fac griji in special pe perioada de iarna sa nu cedeze. De asemenea, ceva ponturi pentru optimizare ?