-----------------------------------
lentilozaur
16 Aug 2016 22:05


-----------------------------------
Nu am mai avut timp sa ma ocup de binoclu dar am reusit sa imi fac o pereche din Zeiss-ul PL 10x/18. Se gasesc greu si modelele asferice costa o mica avere asa ca cel mai bine este sa le luati perechi decat sa umblati dupa cai verzi pe pereti. Chiar daca exista si modele cu camp aparent mai mare am intalnit utilizatori cu posibilitati financiare considerabile care pentru binoview-ere le prefera pe acestea. Personal le consider la randul meu excelente in ciuda campului aparent redus. Imaginati-va niste oculare ortoscopice cu culori neutre si extrem de confortabile.
Am prins si doua seri de observatii astro fugare pe un cer excelent. Concluzia este ca pentru acest binoclu la observarea unor DSO-uri mai cunoscute (Andromeda, roiul dublu din Perseu, roiul din Hercules, nebuloasa din Lira etc) cele mai utilizate ar fi ocularele din jurul focalelor de 12mm-15mm, in cazul meu perechea de Swarovski. Daca mai vii cu o pereche de 10mm (prefer Radianurile) si una de 25mm (prefer perechea de Leica de microscop) ai cam avea cele trei perechi cu care poti face toate observatiile dar preponderent sunt utilizabile mai mult cele din zona de mijloc care incadreaza perfect toate obiectele. In ceea ce inseamna campul aparent, fata de observatiile terestre simti nevoia unui camp aparent de peste 60 de grade pentru o senzatie de imersie completa. Ma astept ca la peste 80 de grade totul sa fie uau ( Docter UWA ? ;) )