-----------------------------------
Cosmin Iftode
17 Aug 2016 10:15


-----------------------------------
@nobody : Multumesc de idee, caut un compromis in acest sens, o baza mai mare cu siguranta minimizeaza orice pivotare. Avand in vedere ca vreau sa se sprijine in continuare in 3 puncte (pentru a fi stabila indiferent de alti factori) cat e mai mare baza cu atat mai solida trebuie sa fie. La antena de satelit imi imaginez ca dimensiunea si greutatea bazei e in principal pentru a rezista la vant dar cred ca necesitatea de rigiditate e semnificativ mai mare la astrofoto pe cand problema vantului e mult diminuata intr-un observator si cu un instrument mult mai mic de 3.7m. Daca o fi suficient un triunghi cu latura de un metru nu am competenta sa-mi dau seama, dar cred ca vom afla  :lol:, incerc in orice caz sa inclin spre "overbuilt" ca sa fac doar odata.

@tudor : Mersi de observatii, sunt constient de efectele ciclului de inghet/dezghet, aici la Suceava adancimea normata este de 110 cm :|. Mizez pe de alta parte pe abordarea opusa, o structura usoara care nu este prinsa de fundatie in vreun fel nu va fi "trasa" longitudinal (oricum nu stiu daca asta ar fi o problema) iar pe inaltime se poate ajusta relativ usor introducand ceva gen o placa de gresie intre dalele de beton si punctul de sprijin, trebuie doar sa-mi fac un obicei de a pune o nivela pe grinzi din cand in cand.