-----------------------------------
Cosmin Iftode
17 Aug 2016 11:14


-----------------------------------
Deocamdata am in vedere contravantuiri (diagonalele mici la colturi) dar in functie de comportamentul la fata locului pot adauga si niste diagonale mari.

Orice pilon se comporta oarecum ca un pendul inversat, varful e mai greu decat baza si nu are sprijin lateral, e inerent mai instabil decat un trepied la aceeasi grosime a elementelor de suport. Pentru ca un trepied sa oscileze trebuie ca (macar) un picior sa se comprime in lungul sau, in timp ce pentru ca un pilon sa oscileze trebuie sa se indoaie perpendicular pe lungime, mult mai usor.  Din acest motiv diametrul este vital, cu cat mai departe e peretele de ax cu atat mai mult trebuie sa se indoaie. 
(am simplificat cam mult dar asta e esenta)

Trepiedele sunt foarte bune, doar nepractice intr-un observator, nu se pot integra usor in podea (si daca da atunci raman acolo de tot) si sunt facute sa fie usoare pentru portabilitate, deci dintr-o lovitura usoara iti poti strica alinierea polara. Planul initial era chiar sa folosesc trepiedul EQ6-ului, chit ca nu e stralucit macar il am deja, dar am renuntat din motivele enumerate mai sus. Asa pot sa demontez montura de pe pilon, iau trepiedul si o iau spre cer intunecat cand imi vine pofta fara vreun deranj.