-----------------------------------
cmatei
17 Aug 2016 15:14


-----------------------------------
Daca faci pilon cu diametrul de 30cm si reusesti sa-l fixezi cumva la baza fara fundatie (de ex varianta lui nobody), poti sa stai linistit in ceea ce priveste vibratiile, cand vine vorba de eq6 sau chiar mai mare un pic. Vad ca ai citit topicul meu si stii ca aveam acelasi stres; ei bine, cu marire mare la ocular vibratia se amortizeaza in  ~1 secunda (greu sa zic exact) atunci cand lovesc puternic cu podul palmei in pilon, si nu-ti imaginea ca fug stelele in toate directiile afara din camp, doar se  misca un pic. Nu se vede absolut nimic cand lovesc cu piciorul in podea.

Daca lambriul pentru pereti nu e ceva foarte-foarte subtire si e destul de lat, poate avea si rol structural si nu mai ai nevoie de contravantuiri. Eu as renunta si la acelea mici in favoarea unor coltare de metal, mai mult ca sa te ajute la constructie, cadrul se va rigidiza foarte bine cand fixezi lambriul.

In ceea ce priveste grinzile exterioare, vezi ca exista tot din metal niste suporti pentru grinzi, se gasesc la toate magazinele de bricolaj. Prinse in asa ceva si in rest exact ca pe planul tau sunt si la mine, nu e nicio problema si acoperisul meu e foarte greu. Zapada o dai jos cu matura inainte sa deschizi oricum, ca sa nu iti cada inauntru.

O ultima chestie: vad ca ai offset la pilon si deschidere spre sud, semn ca ti-ai batut ceva capul sa nu pierzi deloc cer. Si eu am calculat pentru acces la ~20 grade, apoi pana acum nu am facut nicio observatie atat de jos :-) Daca eram mai realist cu cerinta asta, as fi avut un pilon mult mai putin inalt si poate s-ar fi inchis si acoperisul fara sa fie nevoie sa parchez telescopul. Ti se pare ca merita complicatia cu deschiderea suplimentara ?

Spor la construit!