-----------------------------------
Cosmin Iftode
19 Aug 2016 10:46


-----------------------------------
@Jimao, Mul&#539;umesc de sfaturi, orice răspuns e apreciat, dar cele de la tine, cmatei, auriga &#537;i ceilal&#539;i care &#537;i-au proiectat si făcut propriul observator cu atât mai mult. 

La structura mai simt usor "ca pe gheata", n-am lucrat niciodată cu lemn &#537;i nici nu &#537;tiu pe cineva cu experienta, încercând sa pregătesc &#537;i mecanismul de închidere am dat peste ce ai men&#539;ionat &#537;i tu, problema (lipsei) soft-start-ului. Mai ales ca structura superioara e deschisa spre sud &#537;i pierde din rigiditate, nu as vrea la iarna sa se transforme din observator în montura paralelogram. Col&#539;are metalice nu sunt un cost asa de mare, contravantuiri de lemn nu sunt asa greu de făcut, împreună cu lambriul de 2cm sper sa fie suficient si am sa le fac pe toate de la inceput. Înainte sa închid pere&#539;ii pe interior am sa testez cu a&#539;ă cu plumb, dacă reu&#537;esc să-l mi&#537;c de la vertical câtu&#537;i de pu&#539;in am să-i fac ni&#537;te diagonale mari din &#539;eavă pătrată. 

Referitor la pilon, sunt doi factori - stabilitatea in timpul sesiunii si stabilitatea pe termen lung. Din cate imi dau seama stabilitatea in timpul sesiunii e afectata predominant de rigiditatea pilonului de la baza in sus, pe termen scurt pamantul nu misca, singurul drum e deja la cativa zeci de metri distanta si traficul e mic, pe noapte tinde spre zero. Stabilitatea pe termen lung cu siguranta are de suferit din cauza lipsei fundatiei, o corectie periodica a alinierii polare e de la sine inteleasa dar intre a turna fundatie si a corecta alinierea polara odata la cateva saptamani o prefer pe cea din urma. Solutia aleasa nu e cu intentia de a fi provizorie, stiu cum e vorba - nimic nu e mai permanent decat o solutie temporara, doar ca daca vor fi probleme semnificative imi ramane posibilitatea sa torn fundatia (doar pentru pilon) si sa il leg pe cel deja facut.

Saptamana viitoare fac pilonul, dat fiind ca ajunge doar el la o greutate apreciabila am sa-l pun direct pe postamentul final Imediat ce e gata va veni si primul test de stabilitate, cu camera de ghidaj (qhy5l-ii) ajung la 1.29 arcsec/pixel si pot filma, asadar voi posta cu siguranta un clip.

@auriga, deocamdata NEQ6 cu un dublet ED 80/600 in inele CNC, din calcule e facut sa ramana sub nivelul peretilor chiar si cu un telescop mai lung (am in sus 75-80 de cm de la axul de rotatie al sinei). E o zona destul de linistita din punct de vedere al vantului si observatorul e protejat suplimentar la vest unde este gardul si ceva copaci (vestul oricum e compromis pentru ca acolo e orasul). Stiu ca in functie de forma/structura cantului superior al peretelui se poate "rupe" vantul intr-o oarecare masura, se folosesc de exemplu niste mici eleroane la trapele de acoperis la masini pentru a minimiza vantul care intra, ar fi o solutie simpla si ieftina dar partea teoretica ma bate rau. Nu stiu daca e aplicabil ceva similar la deschideri atat de mari dar probabil tot se pot obtine niste imbunatatiri. 

M-am gandit (mai mult ca experiment mental) ca solutie suplimentara ca as putea sa pun niste sine verticale pe fiecare perete (ma rog, mai putin la sud) cu inca jumatate de metru de panou usor care sa poata fi ridicat/coborat in functie de nevoi, s-ar putea chiar automatiza impreuna cu acoperisul si simula un dom (ridicand/coborand panourile in functie de alt/az).