-----------------------------------
Adrian Sirean
01 Sep 2016 12:46


-----------------------------------
La capitolul oculare, panopticul de 24mm este deja batut in cuie, avand deja unul stiu ce poate. In binotron cu powerswitch-ul atasat am practic 3 perechi de oculare la aceleasi caracteristici doar de diferite magnificatii. Mutand OCS-ul cat mai aproape de corpul binocular fara tubul distantator si apropiind foarte putin principala de secundara obtin oculare de 22mm, 10mm respectiv 7,5mm. Si toate astea doar cu panopticele de 24mm. Am 72x pentru DSO, 160x intermediar si 215x, putere la care pot face observatii planetare si lunare. 

Dar, cand seeing-ul permite, am nevoie de mai mult, 300x-400x. In acest range ce s-ar potrivi mai bine, zoom-urile baader sau doua delite de 11mm de exemplu. Delite au afov-ul de doar 62 grade insa cred ca sunt mult mai bune decat zoom-urile baader. Nu ma intereseaza oculare cu afov-ul mai mare de 70 grade pentru ca oricum campul pare mult mai mare in privirea bino decat in mono. Am luat in calcul si panopticele de 19mm dar acestea tot nu-mi ofera grosismentul necesar. 

Voi ce parere aveti?

Ps: M-am uitat deasemenea si la zoom-uri mai stralucite cum ar fi Kowa, Leica, Meopta etc si desi sunt destul de scumpe se incadreaza in buget. Pe forumurile de afara toata lumea le lauda ca sunt chiar mai bune decat multe oculare fixe consacrate. Problema este ca sunt concepute pentru spooting scope si nu pentru telescoape avand altfel de conexiune. Cum s-ar putea conecta la un telescop 1,25 nu-mi dau seama, exista vreun adaptor?