-----------------------------------
Manu72
01 Sep 2016 16:25


-----------------------------------
Despre pseudo-masuyama stiu ca au fost comparate favorabil cu ploss-urile TV  si ca au o tonalitate neutra spre deosebire de TV care sunt mai cafenii un pic
Comparatia a fost facuta cu Celestron Ultima - similare cu acestea fiind si Orion Ultrascopic, Parks Gold, Baader Eudiascopic, Antares Elite
Ceva mai bine cotate ar fi Tak LE-urile, dar si Meade Super Plossl facute de Kowa in Japonia (acum mai bine de 20 ani) 

Din punctul meu de vedere (al non-colectionarului), pretul este cel care conteaza.
As da 50-60$ pe un pseudo-masuyama in loc sa dau 100$ pe un plossl TV nou sau 75-80$ pe un plossl TV la mana a doua.
Dar sunt unii care cer si 80-100$ pe un Celestron Ultima, caz in care un TV plossl incepe sa sune mai bine
Iar la Tak LE-uri se arunca lumea la si mai multi bani 

Eu personal am avut norocul sa prind pe ebay 2 pseudo-masuyama Meade de 26 si 20mm la vreo 35 Euroi bucata si le-am infratit imediat cu TV-urile de 8, 11 si 15mm


Edit: domnul Mircea, pentru DSO la 10mm focala va recomand "The little engine that could" - vedeti topicul dedicat aici in sectiunea oculare.
L-am incercat zilele trecute si pe el si pe fratele de 23mm si s-au comportat excelent.
De exemplu cel de 10mm in C8 cu fr/ff, adica cam 1200mm focala deci cam 120x,  mi-a oferit cea mai fabuloasa vedere a lui M13. Roiul globular umplea cam jumatate din campul de 62° si stelele erau rezolvabile pana spre centru.
Este drept ca la asta a contribuit si cerul negru de aici (undeva intre Sambata de sus si Complexul turistic Sambata)
La modul cel mai serios, sunt niste oculare excelente