-----------------------------------
Mitu Catalin
03 Sep 2016 16:06

Roll on si pilon un pic altfel
-----------------------------------
Am terminat si eu elementele de baza ale observatorului meu . Pe scurt m-am apucat sa modific in observator o anexa construita sa acopere intrarea in beciul casei de la tara . Casa e nelocuita de 20 de ani si urmeaza sa fie partial demolata dar are curte comuna cu casa matusei mele asa ca exista un minim de siguranta - catei & stuff si pot lasa echipamentul acolo mai ales ca vorbim de 300D ,eq5, si laptop vechi de 12 ani  . Cerul imi permite expuneri de 5 minute cu 300D -ul , absolut de vis pt mine . 
Acoperisul e foarte usor si inclinat "natural" . Rezista la ploaie si vant fara probleme (pentru ca e inconjurat de cladiri mai inalte ) in schimb s-ar putea sa am probleme cu zapada . O sa pun un update atunci - dar trebuie tinut minte ca e temporar , gaura imi permite sa utilizez maxim 130 f/5 ul meu , orice chestie mai mare se loveste de margine .Pilonul a fost plantat cu offset fata de centrul ei  cu gandul ca o sa am candva o gaura care va merge pana la zidul dinspre SV .

Pilonul e facut dintr-o teava care era intr-unul din cosuri ,combinat cu niste flanse cam strambe pe care le-am luat de la fier vechi (dar care isi fac treaba ) si niste teava rectangulara de 4/2 . A iesit foarte rigid - vibratiile dispar intr-o secunda - teava rectangulara sudata la unghi mare e o solutie alternativa foarte ok la tablele metalice triunghiulare folosite de obicei . Baza nu e deloc solida , doar vre-o 4 roabe de ciment dar avand in vedere ca pamantul e deja tasat si eu nu stau sa tropai prin preajma cred ca va fi adecvata nevoilor mele .Daca se va lasa intr-o parte n-am decat sa-l reajustez din suruburi din cand in cand (o data pe an  ?  ). Masuta rotunda e pt chestii cu fire scurte  - e foarte utila mai ales acum cand n-am deloc mobilier acolo .