-----------------------------------
dmtr69
13 Sep 2016 11:02


-----------------------------------
Salut!
In primul rand, cand vorbesti de AP, te gandesti ce montura iti permiti. Recomand de la HEQ5 in sus. Iar in functie de capacitatea de incarcare a monturii, te gandesti ce telescop iti iei. Pentru AP ,de regula, capacitatea este 50% din cea declarata, deci pentru HEQ5 16kg declarati-> 8kg pentru poze. Pe langa OTA, ai luneta de ghidaj+ camera( eventual si roata filtre). Eu am HEQ5 si SW 150/750.
Daca vrei 200/1000, gandestete mai bine la EQ6.
-Telescopul pentru astrofoto DSO- recomandabil sa fie "rapid". F5 ete OK ( "astrographele" au F4). Scurtezi in mod substantial timpul de expunere. Focuserul sa fie de 2"(mai bine cu reductie 1:10). Vei avea nevoie de coma corector pentru newton( mai ales daca folosesti DSLR) si de un sistem de focalizare la distanta.
Daca vrei refractor, gandestete la un ED(aberatii cromatice mult mai mici fata de acromate) si la FR/FF corespunzator. Eu am si un ED80, aberatiile cromatice sunt corectabile cu un filtru(Hutech LPS-D1). Calul de bataie ramane totusi reflectorul(95%), refractorul este pentru tintele foarte mari: Andromeda, California nebula, Pleiadele; in general pentru wide-field.
-Deci, tragand linie, ajungem la intrebarea lui valy- ce buget ai pentru inceput? Astrofotografia va fi un sac fara fund, in timp, bugetul initial se va dubla, tripla...